Region

U srpskim školama predaje hiljadu nestručnih nastavnika

Ilustracija, foto: Pixabay

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji trenutno radi oko hiljadu nestručnih nastavnika, saopšteno je na skupu o nedostatku nastavnog kadra u školama u toj zemlji, javlja Tanjug.

U školama naših komšija predaje 457 nestručnih nastavnika iz matematike, 239 nastavnika iz fizike, 109 nastavnika iz informatike, 133 nastavnika njemačkog jezika i 48 nastavnika engleskog jezika.

Načelnica Odjeljenja rada školskih uprava u Srbiji Jasmina Đelić pojašnjava pojam nestručnost i kaže da je riječ o nastavnicima koji nemaju potrebno obrazovanje propisano pravilnicima Ministarstva prosvete.

To u praksi, na primjeru da recimo u prosjeku jedan nastavnik matematike radi u tri odjeljenja, a da opet svako odjeljenje ima po dvadesetak učenika, znači da u ovom momentu oko 27.000 osnovaca i srednjoškolaca u Srbiji ima nestručnog nastavnika matematike.

“To je zastrašujući podatak. Izvor podataka su nam direktori i sekretari škola te ovim brojkama treba dodati bar još 10 odsto, jer ima onih koji su prećutali da imaju nekog nastavnika koji je nestručan ali im je važno da radi u školi”, istakla je Đelić.

7 Komentara na "U srpskim školama predaje hiljadu nestručnih nastavnika"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend