Region

U Švajcarskoj će moći da rade svi građani EU osim Hrvata

Ilustracija, foto: Pixabay

Građani Rumunije i Bugarske će od 1. juna ove godine imati punu slobodu ulaska, zapošljavanja i otvaranja posla u Švajcarskoj.

Kako je objavilo bugarsko ministarstvo spoljnih poslova, Bugari i Rumuni će ubuduće imati ista prava kao i ostali građani Evropske unije – osim građana Hrvatske, prenosi bugarska novinska agencija.

Hrvatska će, dakle, ostati jedina država članica EU-a čiji građani ne mogu živjeti i raditi pod Alpima, već moraju da imaju radnu dozvolu ako žele da ostanu u Švajcarskoj više od tri mjeseca, u skladu s kvotom koju je ova zemlja uvela, piše Poslovni dnevnik.

Švajcarska nije članica EU-a, ali s Unijom je blisko povezana kroz niz bilateralnih sporazuma, koji joj omogućuju da učestvuje u jedinstvenom tržištu EU-a iako nije članica.

To je postalo moguće nakon što je Švajcarsko savezno vijeće (vlada Švajcarske konfederacije) 15. maja usvojilo odluku kojom je ukinulo kvote za bugarske i rumunske građane. Tom je odlukom izmenjena i službena Regulacija primjene sporazuma između EU-a i Švajcarske o slobodnom kretanju osoba.

Švajcarska je, naime, kao i neke druge članice EU-a, uvela tranzicijski period po pitanju slobode kretanja za građane novih članica Unije. Budući da je maksimalno trajanje tranzicijskog perioda 10 godina, prema sporazumu između Švajvcarske i EU-a, tranzicioni period je počeo 1. juna 2009., a završava 31. maja 2019.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
mojsilovićMilo Vujovic CTMilovan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsilović
Gost
mojsilović

Sad će Rumunji da im pojasne šta je to dobra šljaka a Bugari da ih nauče kako se obrće lova. Usrećili su se, baš.

Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

Bravo SWICARCI,znate vrednosti naroda Balkana

Milovan
Gost
Milovan

A Crnogorci samo dok ih ne uhvate!

Send this to a friend