Region

U uvali kod Dubrovnika ulovljena najotrovnija riba na svijetu

Iz splitskog Instituta ističu da je sve više prijava da je u Jadranu ulovljena ova riba, čiji je otrov 1.250 puta snažniji od cijanida, a ovo je drugi primjerak ulovljen ove godine, prenose hrvatski mediji. 

Riba fugu ima stanište u Indijskom okeanu, a u Mediteran dolazi kroz Suecki kanal zbog klimatskih promjena i povećane temperature mora.

Stručnjaci sa dubrovačkog Instituta navode da je ova riba sve češća u Jadranskom moru, a da je na istočnom Mediteranu postala jedna od dominantnijih vrsta. Zbog sve češće pojave ove ribe stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna edukacije jer je riječ o pogubnoj vrsti, pa se preporučuje da se riba fugu ne uzima golim rukama već u rukavicama.

Iako je riječ o smrtonosnoj ribi, ona vjekovima predstavlja delikates na japanskoj trpezi. Mogu je pripremati samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne vještine u pripremi. Umijeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekome neće biti posljednja u životu, jer protivotrova nema.

Otrov tetrodotoksin, smrtonosna bistra supstanca, nema ni ukus ni miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani. Najviše otrova ima u jetri, bubrezima, predjelu oko reproduktivnih organa i u koži ribe. Oni koji su je jeli i preživeli to iskustvo, tvrde da je i najukusnija.

Ribolovci je otpremaju u restorane živu, gdje izložena u akvarijumu čeka da je gost izabere za ručak ili večeru.

Fugu riba može ponekad da se kupi i na pijaci, ali opasnost upravo odatle i vreba. Kada osoba, koja ima nedovoljno iskustva, odluči da je kupi i sama pripremi, tragedija je skoro neminovna. Žrtva poslije obroka ostaje paralisana, ali potpuno svejsna, a smrt nastupa gušenjem.

Tokom posljednjih godina farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanjem otrova ove vrste ribe.

 

Send this to a friend