Region

Ugljanin: Ana Brnabić nije bošnjački premijer

Obraćanje Sulejmana Ugljanina

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejman Ugljanin, poručio je da Ana Brnabić nije bošnjački premijer i dodao da su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi zvaničnici samo “privremeni” predstavnici vlasti Srbije, dok se ne završe pregovori sa Prištinom.

Sulejman Ugljanin je, na pres-konferenciji u Novom Pazaru, odbacio primjedbu premijerke da je pozivom Bedžetu Pacoliju da posjeti Novi Pazar izašao iz okvira nadležnosti nacionalnog vijeća i uzvraća da su “svi privremeni organi Srbije dokazani neprijateljski organi prema Bošnjacima”.

Lično će, kaže, otići kod “kosovskog ministra spoljnih poslova”, Bedžeta Pacolija, da mu zahvali što je pokazao dobru volju da dođe u Novi Pazar.

“Kosovo je priznalo 147 država. Mi, kad bi bili država, ja bih ga sad priznao, ali nijesmo država”, rekao je Ugljanin na pitanje da li BNV priznaje Kosovo kao državu.

Povodom odluke vlade da ne dozvoli posjetu Pacolija, Ugljanin je rekao da je taj poziv upućen u skladu sa Članom šest Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina.

Dodao je i da “Ana Brnabić i njene kolege šire dezinformacije” i da bi zbog toga premijerka trebalo da se izvini, te da je BNV najviše političko i predstavničko tijelo bošnjačkog naroda u Sandžaku, Srbiji i Crnoj Gori.

“BNV je izabrano na direktnim, neposrednim izborima, na isti način i pod istim uslovima na koji se bira predsjednik Srbije”, rekao je predsjednik BNV.

Kaže da Bošnjaci uvažavaju slobodno izraženu volju srpskog naroda, ali da Ana Brnabić “nije bošnjački premijer”.

“Niti Vučić, niti Dačić, niti Vulin. Oni su nešto drugo, oni se biraju u ostatku Srbije, izvan granica Kosova. To su privremeni organi Republike Srbije, kao što je BNV privremeni organ Bošnjaka dok se riješi status Sandžaka i status Bošnjaka. Imamo ravnopravan odnos”, kaže Ugljanin.

Za državne organe Srbije rekao je da su privremeni “dok se ne završe razgovori između Kosova i Srbije”, dok se ne završe razgovori između Bošnjaka i Srba i dok se ne riješi status Sandžaka.

Pozvao je EU, OEBS, UN i Savjet bezbjednosti UN da hitno razmotre “izrečene prijetnje i realne opasnosti po Bošnjake”, te zatražio od EU da u najhitnijem roku organizuje razgovore predstavnika bošnjačkog naroda u Srbiji i predstavnika srpske države da se, kako je naveo, razriješe odnosi.

Naveo je i da će BNV Ustavnom sudu Srbije podnijeti ustavnu žalbu sa ciljem da se hitno van snage stave dva manjinska zakona – Zakon o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina za koje kaže da umanjuju stečena prava nacionalnih manjina.

“Mislim da će naša ustavna žalba da odloži oba zakona i izbore za nacionalne savjete nacionalnih manjina. Mislim da nema izbora”, rekao je Ugljanin i odbacio navode da je sve u vezi sa tribinom na koju je pozvan Pacoli bilo u funkciji kampanje za predstojeće izbore za nacionalne savjete nacionalnih manjina.

Upitan da li ga je iznenadila reakcija srpskih vlasti, Ugljanin je rekao da su “svi privremeni organi Srbije dokazani neprijateljski organi prema Bošnjacima”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend