Region

Uhapšen ministar ekonomije u Sloveniji, ostavka ministra unutrašnjih poslova

Zdravko Počivalšek (Foto: siol.net)

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs podnio je danas ostavku zbog kontroverzi oko nabavke respiratora u Sloveniji tokom epidemije koronavirusa.

Hojs je na konferenciji za novinare rekao da je premijeru Janezu Janši uručio svoju ostavku, da je ona prihvaćena, kao i da je prethodno prihvatio ostavku visokog policijskog zvaničnika Antona Travnera, izvijestila je agencija STA.

Hojs je nagovestio da je istraga o nabavci respiratora pokazala da je policija upotrijebljena kao servis “duboke države”.

Hojs je svoju ostavku doveo u vezu sa pretresom nekoliko lokacija koje je izveo Nacionalni istražni biro, uključujući i dom ministra ekonomije Zdravka Počivalšeka.

Bivši ministar unutrašnjih poslova vjeruje da su današnji događaji politički motivisani, da su sprovedene procedure politički determinisane te zato i on prihvata “političku odgovornost koja se završava sa ministarskom odgovornošću”, pa je zato i podnio ostavku, koju je premijer prihvatio.

“Teško me možete ubijediti da ovo nije politička policija i da policija nije u službi duboke države umjesto u službi građana”, zaključio je Hojs.

Potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek sumnjiči se za krivično djelo nanošenja štete javnim sredstvima pri nabavci respiratora u vrijeme epidemije koronavirusa. Počivalšek je predsjednik stranke SMC.

Istragu protiv Počivalšeka vodi Nacionalni istražni ured (NPU), posebno kriminalističko odeljenje za teže slučajeve. NPU je tokom dana uhapsio Počivalšeka dok je trajala pretraga njegove kuće.

Send this to a friend