Region

UN duboko zabrinute zbog incidenata veličanja ratnih zločina u Srbiji i BiH

Foto: screenshot twitter

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavnih incidenata u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kada su viđeni pojedinci kako veličaju svirepe zločine i osuđene ratne zločince, napadaju određene zajednice govorom mržnje, a u nekim slučajevima i direktno podstiču na nasilje.

Saopštenje se odnosi na incidente koji su se dogodili na nekoliko lokacija u entitetu Republika Srpska u BiH, uključujući Bijeljinu, Prijedor, Foču, Gacko, Višegrad i Brčko, kao i u Priboju i Novom Pazaru u Srbiji, prenosi Glas Amerike (VOA).

Portparolka UNHCR-a u Ženevi Liz Trosel, istakla je da su u incidentima, koji su se dogodili za vrijeme Božića prošlog vikenda, učestvovale veće grupe ljudi, koji su, hodajući u povorci sa bakljama, skandirali ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i pjevali nacionalističke pjesme pozivajući na ponovo preuzimanje nekih lokacija u bivšoj Jugoslaviji. U jednom incidentu, pojedinci su pucali u vazduh prolazeći pored lokalne džamije.

UN upozoravaju da postoji strah i rizik da će takvi činovi nastaviti da se događaju i intenziviraju tokom 2022, kada se izbori održavaju i u Srbiji i BiH.

Specijalna savjetnica za sprječavanje genocida Alis Vairimu Nderitu izrazila je sličnu zabrinutost i uznemirenje zbog toga što su u incidentima targetirane pojedine zajednice na osnovu etničkog ili vjerskog identiteta.

Vairimu Nderitu je ponovila apel na sve na odgovornim pozicijama da rade na izgradnji povjerenja i budućnosti u kojoj neće biti mjesta poricanju genocida, ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti.

Provokacije podrivaju mirni suživot na jugu Srbije

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, upozorila je da nedavne manifestacije ekstremnog nacionalizma i provokacije podrivaju mirni suživot u etnički i kulturno raznovrsnim regijama južne Srbije. Istakla je koliko je značajno učiti lekcije iz prošlosti, kao i koliko je važno da vlasti osude i spriječe takve izlive diskriminacije i mržnje.

Dva incidenta su se nedavno dogodila u Priboju. Na skupu kojem su prisustvovali i policijski službenici, puštana je pjesma u kojoj se poziva na ponavljanje genocida u Srebrenici, a spominje se i Vukovar. Drugi incident se dogodio za pravoslavni Božić – lokalni mediji objavili su snimak na kojem se vidi grupa ljudi sa upaljenim bakljama koji na ulicama pjevaju stihove „Božić je, Božić je, pucaj u džamije“. Oba incidenta osudili su najviši zvanični Srbije kao i predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je posjetio Priboj 12. januara i poručio da će svi odgovorni za probleme biti kažnjeni.

“Mi moramo da učimo svoju zemlju da moramo živjeti zajedno”, izjavio je predsjednik Srbije i poručio da država neće imati milosti za one koji hoće da sruše mir.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
MongroMaršal TitoCPC NATO MNE
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Ako ste tako jako zabrinuti onda bi bilo logično i da djelujete odmah i snažno.

Maršal Tito
Gost
Maršal Tito

Vučić i sotone iz SPC su glavni krivci za sve

CPC NATO MNE
Gost
CPC NATO MNE

Cutite licemjeri.. vi ste ih stvorili.. vi im žmurite na sve sto rade..

Send this to a friend