Region

Upravnik zatvora nije kriv za otmicu Slobodana Miloševića

Beogradski Viši sud oslobodio je Dragišu Blanušu, nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora u Beogradu, optužbi kojima ga je Mira Marković teretila da je oteo njenog supruga Slobodana Miloševića prilikom izručenja u Hag.

Po optužnici, Blanuša je navodno dozvolio 28. juna 2001. godine da nepoznate osobe odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog suda, gdje je i umro 11. marta 2006.

Istom presudom Blanuša je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je neovlašteno objavio knjigu „Čuvao sam Miloševića”, koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije, Slobodana Miloševića pred njegovo izručenje Hagu.

Sud je zbog zastare odbio i optužbu protiv Blanuše za neovlašteno objavljivanje Miloševićevih fotografija napravljenih u pritvoru.

Presuda je izrečena na optužnicu, koju su preko opunomoćenika još 2005. protiv Blanuše podnijeli Milošević i njegova supruga Mira Marković.

Milošević je u međuvremenu umro u pritvoru Haškog suda, a Marković je više od 10 godina van Srbije. U Rusiji je dobila politički azil.

Ona ima pravo žalbe na ovu presudu.

Send this to a friend