Region

Uputiti protestnu notu Srbiji i zatvoriti granicu

Migranti

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u BiH Anel Ramić izjavio je da se nada da je BiH uputila protestnu notu Srbiji zbog priliva migranata.

Kako je rekao, očekuje da će granica između BiH i Srbije biti zatvorena.

“Imamo zatvaranje granice sa Hrvatskom, a na istoku nam ljudi svakodnevno ulaze. Imamo nekorektan odnos policije Srbije, koja čak pokazuje put ilegalnim imigrantima kojim će ući u BiH. Ne znam da li je BiH uputila protestnu notu, nadam se da jeste i da će ta granica biti zatvorena”, rekao Ramić za regionalnu televiziju N1.

Ramić je rekao da u tom kantonu imaju velikih problema sa migrantima, a da je reakcija sa državnog nivoa izostala.

Za njega je nekorektno i ponašanje Republike Srpske koja, kako kaže, ne dozvoljava da se pojedini migranti smjeste u kampove gdje mogu biti kontrolisani, dok ih na području Unsko-sanskog kantona ima blizu 3.000.

“Naša jedinica za podršku je stalno na terenu. Sa ovakvim prilivom ljudi, dnevno dođe na područje kantona od 50 do 70 ljudi. Sada ih imamo blizu 3.000 na području USK, sama brojka je alarmantna. Mi imamo imigracione centre u BiH, mislim da je nekorektno od RS da ne učestvuje u tom djelu da se pojedini migranti stave u mjesta gdje se mogu kontrolisati”, rekao je Ramić.

Smatra da aktuelna situacija sa migrantima mora biti krajnje ozbiljno shvaćena.

“Moram vam reći nisam zadovoljan reakcijom državnih vlasti. Poštujem Savjet ministara BiH i sve ljude koji su tu, ali nisam zadovoljan njihovom reakcijom. Nemam nikakvih jasnih uputstava, niko nam nije ponudio pomoć. Danas sam poslao urgenciju na tri adrese, očekujem da se problem riješi koliko danas. Građani su zabrinuti, policija je stalno na terenu”, kazao je Ramić.

U Unsko-sanskom kantonu, kaže, krajnje ozbiljno se shvata ova situacija.

On je apelovao na Savjet ministara BiH, na krizni štab da iznađu  što pre rešenje da migranti budu vraćeni odakle su, kako je rekao, došli.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend