Region

Austrijski mediji: Hrvatski nacionalizam najgore vrste

Ausrijski dnevni list “Der Standard” objavio je analizu poznatog novinara Paula Lendvaija, stručnjaka za Balkan, o političkom djelovanju hrvatske predsjednice.

Kako prenosi Index.hr, tekst nosi naslov “Sjenka nad Hrvatskom” i u njemu se ističe da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ”bliska desnim nacionalističkim krugovima”.

“Svjetska prvenstva u fudbalu nude mogućnost pobjedniku da ponosom ispuni ne samo navijače na stadionu, nego i cijelu naciju”, piše Lendvai i dodaje da je razumljivo kako je prvo igranje hrvatske reprezentacije i u domovini i u hrvatskoj dijaspori izazvalo veliku euforiju.

To je iskoristila i hrvatska predsjednica, koju su mediji slavili kao ”najljepše otkrića Svjetskog prvenstva” i ”tajnu zvijezdu” hrvatske reprezentacije. Ali ističe se da je manji broj posmatrača spolja primijetio i neke ”zabrinjavajuće propratne pojave” hrvatskog slavlja, poput nastupa ”ultranacionalističkog pjevača Thompsona” na dočeku fudbalera.

”Hrvatski nacionalizam najgore vrste je dobio vjetar u leđa”, navodi se u “Standardu” i podsjeća da je predsjednica Grabar-Kitarović predložila da međunarodna komisija pronađe istinu o onome što se događalo u koncentracijskim logorima Jasenovac i Stara Gradiška, ”a u kojima je ustaški režim, inače saveznik Hitlera, ubio desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i protivnika režima”.

Napominje se da liberalni posmatrači kritikuju takve Kolindine ideje, koje svjedoče o ”njenoj bliskosti s desno-nacionalističkim krugovima”.

“Nasuprot umjereno konzervativnog premijera Andreja Plenkovića, ona je izbjegla da zauzme stav o kontraverznoj inicijativi za raspisivanje referenduma kojim bi se smanjila prava srpske manjine”, piše “Der Standard” i dodaje kako Kolinda očigledno ”vrijedno i predano radi na tome da bude ponovno izabrana na predsjedničkim izborima sljedeće godine”.

“Izvan fudbalskog terena je međutim, petogodišnji bilans hrvatskog članstva u Evropskoj uniji mračan i kada se pogleda dalje od salonske prihvatljivosti fašizma”, navodi se u “Standardu” i zaključuje da u Hrvatskoj vlada visoka nezaposlenost i da se ljudi masovno iseljavaju.

10 Komentara na "Austrijski mediji: Hrvatski nacionalizam najgore vrste"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend