Region

Vašington nije rekao da podržava korekciju granice između Srbije i Kosova

Odlazeći ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet izjavio je da Vašington nikada nije rekao da podržava sporazum o korekciji granice između Srbije i Kosova, već je, kako kaže, samo izraženo mišljenje da Beogradu i Prištini treba dati prostor za dijalog i dogovor o onome što žele, uz prethodnu privremenu suspenziju taksi.

“Mišljenje američke vlade je da pregovarači obje strane trebaju imati slobodu da odluče o čemu žele razgovarati. Kada je američka vlada prošle godine saopćila da se nećemo usprotiviti razgovoru o graničnoj regulativi, nismo rekli da podržavamo korekciju, već da pregovarači trebaju imati slobodu i razgovarati o tome šta žele”, rekao je Kosnet, a prenose prištinski mediji.

Ponovio je stav SAD da bi Priština trebala ukinuti nametnute uvećane takse na robu iz Srbije kako bi dijalog bio nastavljen.

“Zato mislimo da bi kosovska strana trebala privremeno suspendovati takse kao prvi korak ka ponovnom uspostavljanju dijaloga, ali istovremeno zahtijevamo od Beograda da preduzme korake da ponovo započne taj proces”, dodao je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Kosnet kaže da dvije vlade trebaju tome pristupiti na kreativan način u cilju postizanja kompromisa koji vjerovatno nije popularan ni na Kosovu ni u Srbiji.

“Stav vlade SAD u vezi s dijalogom je da je on potreban za uspostavljanje mira, pravde i prosperiteta za građane, tako da snažno podržavamo brz povratak u dijalog. Vjerujemo da i vlade Prištine i Beograda trebaju poduzeti korake u tom pravcu”, kazao je Kosnet.

Send this to a friend