Region

Većina Srba u BiH je protiv brakova s Bošnjacima i Hrvatima

Ilustracija

Skoro 39 odsto građana u Bosni i Hercegovini izjasnilo se protiv sklapanja nacionalno mještovitih brakova, a u tome protivljenju prednjače Srbi, zatim Hrvati i Bošnjaci.

Kako je u srijedu objavila Agencija za istraživanje javnog mnjenja Prime Communications, nakon sprovedenog istraživanja na 1000 ljudi na upit podržavaju li brak s pripadnicima drugih naroda složilo se 32,7 odsto stanovnika BiH, dok ih je 38,7 odsto protiv. Pri tome je 28,6 odsto onih koji se nijesu izjasnili na ovo pitanje.

S tvrdnjom da se “ne bi trebali miješati s pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova” u potpunosti se slaže 21 odsto Srba, dok se 34 odsto njih uglavnom slaže.

Tako je 55 odsto Srba protiv mješovitih brakova, dok 34 odsto to podržava a neodlučnih je oko 26 odsto, navodi Prime Communication.

Među Hrvatima nacionalno mješovite brakove ne podržava 43 odsto ispitanih, dok ih 21 odsto podržava, a neodlučnih je čak 36 odsto Hrvata.

Mješovite brakove podržava 38 odsto Bošnjaka, dok je pak protiv njih 33 odsto, a neodlučnih je 28 odsto.

Agencija Prime Communication objavila je i kako je među onima koji se izjašnjavaju kao Bosanci najveća potpora nacionalno mješanim brakovima. Oko 50 odsto Bosanaca podupire mješovite brakove, dok ih je protiv 12 odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend