Region

Veselji pozvao Tačija da hitno raspiše izbore

Veselji

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji pozvao je predsjednika Hašima Tačija da odmah odredi datum izbora.

Veselji je to rekao nakon sjednice predsjedništva parlamenta na kojoj je odlučeno da posebna sjednica tog zakonodavnog tijela o raspuštanju skupštine bude održana 22. avgusta.

Veselji je istakao da je postignut konsenzus o nekim odlukama koje su, prema njegovim riječima, u interesu građana.

“Raspuštanje skupštine omogućava predsjedniku da automatski odredi datum izbora. Rekao sam s punim ubjeđenjem i još tvrdim da su izbori jedino rješenje za građane. Oni nisu samo opcija ili alternativa, već prava odluka za građane. Ovom odlukom pokazali smo dostojanstvo”, rekao je Veselji čestitajući građanima, prenijela je prištinska Koha.

Pošto je datum sjednice parlamenta o raspuštanju skupštine određen, izbori bi trebalo da budu održani 30-45 dana od 22. avgusta, rekao je Veselji novinarima, dodajući, međutim, da je datum određivanja izbora u nadležnosti kosovskog predsjednika.

Šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti, nakon sastanka predsedništva skupštine, izjavio je da su se svi šefovi parlamentarnih grupa dogovorili o datumu raspuštanja Skupštine i potom poštovali sva ustavna pravila.

Takođe je naglasio da je dogovoreno da prije raspuštanja skupštine bude odobren IPA sporazum koji će Kosovu donijeti 100 miliona eura.

Šef poslaničke grupe ABK-a Ahmet Isufi rekao je da je tom odlukom mandat vraćen narodu, dok je Memlji Krasnići iz DPK-a je istakao da je konačno proces odlaska na vanredne izbore danas institucionalan.

Poslanik Inicijative Biljal Šerifi je kazao da se šefovi poslaničkih grupa nisu odlučili za raniji datum jer to, kako je kazao, ima veze sa zabrinutostima i preporukama Evropske unije da im treba više vremena da pripreme posmatračku misiju koja će nadgledati izbore.

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozdravio je današnju odluku predsjedništva parlamenta o datumu raspuštanja tog zakonodavnog tijela. Koha je prenijela da je Haradinaj rekao da je odluka skupštinskog predsjedništva o održavanju rasprave 22. avgusta o raspuštanju tog tijela “odgovarajuća i u skladu sa zakonima i ustavom”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blitva
Gost
Blitva

Ovi se i dalje igraju države!

zlatan
Gost
zlatan

isto kao sto se srbija uzivela da je kosovo njihno hahaha ne postoji ni jedna drzava na svijetu da u svojoj drzavi ima granica to je dovaoljan dokaz da ljudi stvarno svate da je kosovo sad drzava.
Nemoj da vas vas vučko vuče za nos

Send this to a friend