Region

Više od 50.000 građana Republike Srpske tražilo državljanstvo Srbije

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić izjavio je da su građani Republike Srpske, odnosno BiH, veoma zainteresovani za državljanstvo Srbije, što potvrđuje podatak da je do sada predato oko 40.000 zahtjeva, prenosi Srna.

Nikolić je rekao da se taj podatak odnosi na period od otvaranja konzulata 2005. godine i da je tim zahtjevima obuhvaćeno više od 50.000 građana Srpske, odnosno BiH.

“Prilikom podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije, građani navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva, ali su oni najčešće vođeni ličnim i praktičnim razlozima, kao što su studiranje ili zaposlenje u Srbiji”, rekao je Nikolić Srni.

On je istakao da Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obavezan da riješi svaki pojedinačni zahtjev, ali da je dugogodišnja praksa pokazala da je za to najčešće potrebno više od godinu dana.

“Vlada Srbije je 2012. godine donijela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva odjave, tako da je procedura oslobođena naplate takse”, podsjetio je Nikolić.

On je dodao da je velika i zainteresovanost za pasoše Srbije, te je u Generalnom konzulatu u Banjaluci od 2014. godine, kada je počelo i davanje ovog dokumenta, do danas izdato oko 5.000 pasoša.

“Primjetan je trend povećanja broja zahtjeva za oko 20 odsto u odnosu na 2016. godinu, koja je u tom smislu bila rekordna”, konstatovao je Nikolić.

 

Send this to a friend