Region

Vlada Kosova neće više plaćati struju građana na sjeveru Kosova

Ilustracija

Vlada Kosova više neće izdvajati sredstva iz državnog budžeta za plaćanje računa za struju za građane opština na sjeveru Kosova.

Stanovnici četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru od 1999. ne plaćaju struju.

Dug koji godišnje dostiže i do osam miliona eura, do prošle godine fakturisao se građanima koji žive u ostalim djelovima Kosova.

U međuvremenu, odluka Apelacionog suda je prekinula tu praksu te je za utrošenu struju na sjeveru, Vlada Kosova u martu izdvojila milion eura. Ministar ekonomskog razvoja Valjdrin Luka kazao je za RSE da se to više neće ponoviti.

“Vlada je sada odlučila da to više ne radi pošto nije pravedno ni za poreske obveznike Kosova i to pitanje treba da se reguliše jednom zauvijek”, kazao je on.

Sporazum o energetici između Kosova i Srbije is 2013. nikada nije ugledao svjetlost dana. Na osnovu tog sporazuma, Srbija je trebala da registruje novu kompaniju na Kosovu, na osnovu kosovskih zakona, koja bi snabdijevala sjever električnom energijom.

Ministar Luka kaže da se samo na taj način može riješiti problem naplate računa.

“Kada se kompanija registruje na sjeveru, na osnovu kosovskih zakona, ona će početi sa izdavanjem računa i inkasiranjem”, dodao je.

Kosovo zbog nesprovođenja briselskog sporazuma o energetici godišnje gubi 25 miliona eura.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend