Region

Vojska u školi: Srednjoškolci u Srbiji imaće nastavu iz odbrane

Foto: RSE, Vesna Anđić

Srednjoškolci u Srbiji ponovo će nakon 27 godina imati nastavu iz oblasti odbrane i bezbednosti, ali to neće biti poseban predmet, već će se učenici o ulozi Vojske Srbije i srodnim veštinama upoznati kroz četiri fakultativna časa, navode iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Teme koje će se u okviru ove nastave obrađivati su, između ostalog, uloga i zadaci Vojske Srbije, vojna obaveza, kako postati oficir Vojske Srbije i profesionalni vojnik, civilna zaštita, bojni otrovi, a predviđena je i poseta komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije u okviru predavanja o taktičko-tehničkim zborovima.

Predavanja su, prema najavama, predviđena za učenike četvrtog razreda i biće realizovana na časovima odeljenskog starešine. Držaće ih odeljenske starešine „uz stručnu pomoć predstavnika Ministarstva odbrane i rezervnih vojnih starešina“, navodi se u odgovoru Ministarstva prosvete.

„Učenici će bliže upoznati zakonske obaveze, prava i mogućnosti koje nudi sistem odbrane, razviti svest o potrebi odbrane zemlje i negovati tradicionalne vrednosti i patriotska osećanja“, piše u daljem odgovoru.

Iz Ministarstva prosvete još navode da je odluka o uvođenju nastave odbrane i bezbednost bazirana na Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, „po kom su učenici srednjih škola definisani kao kategorija građana koja se sticanjem praktičnih znanja i veština kroz sistem obrazovanja i vaspitanja obučava za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja“.

Na pitanja Radija Slobodna Evropa odgovorili su i iz Ministarstva odbrane i naveli da je cilj ove inicijative „da se svest o odbrani zemlje, neopravdano zapostavljena tokom izvesnog perioda, podigne na viši nivo“.

„Sagledavajući savremene tendencije u bezbednosnom i odbrambenom kontekstu, uočena je jasna potreba da se teorijska i praktična znanja o sistemu odbrane, kroz pedagoški rad, učine dostupnim učenicima, odnosno najmlađem punoletnom delu stanovništva koje svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinosi odbrani svoje zemlje“, piše u odgovoru Ministarstva odbrane RSE.

Iz Ministarstva odbrane navode da su u tom ministarstvu izradili materijal, koji se sastoji iz 11 tema, za nastavu odbrane i bezbednosti„koji je od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja ocenjen usaglašenim sa obrazovnim standardima Republike Srbije“.

„Navedeni materijal upućen je svim srednjim školama, zajedno sa Preporukom ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako biodeljenjske starešine na najmanje dva, a najviše četiri časa, realizovale  nastavu u drugom polugodištu školske 2018/2019 godine“, navodi se u odgovoru .

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Ima li nešto što ovi Srbi nijesu uveli u škole? Uvešće i vučićologiju kako su krenuli.

Titograd
Gost
Titograd

Džabe im je, to se ne uči no se rađa sa tim da bi život dao za svoju zemlju. Samo bih ovom prilikom pomenuo 1916. i mojkovačku bitku kad je Crnogorska mladost izginula da bi “braća” pobjegla u tople krajeve.

Selendra
Gost
Selendra

Istina, ali to mora da se njeguje. Sad imamo “vojsku” maminih mekusaca koji su hrabri samo na drustvenim mrezama, a zakon i principi im leze u budjelaru.

Tomos
Gost
Tomos

Provjeri kada je CG kapitulirala, a vidi ko nije i ko je ostao da se bori…

Nikola
Gost
Nikola

Sekula Drljević like this

Send this to a friend