Region

Vučić: Da li je razumno da u Dvoru bude spomenik Stepincu?

Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Beograd za dijalog sa Zagrebom, ali da je zabrinut zbog odnosa dvije zemlje, te zapitao da li je razumno da u Dvoru na Uni, većinskoj srpskoj opštini, bude podignut spomenik Alojziju Stepincu.

Govoreći o reagovanju predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je zabrinuta zbog odnosa sa Srbijom, ali da je ne zanimaju recipročne mjere već dijalog, Vučić kaže da je i on veoma zabrinut, ali da se trudio da bude objektivan.

On je za TV “Pink” rekao da Srbija nije zabranjivala da hrvatski ministri ulaze u Srbiju, te da je incident u Jasenovcu kada je razvijena zastava sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni!”, višestruko teži, opasniji i snažniji od onoga što je lider radikala Vojislav Šešelj rekao da je uradio.

“Sve ovo imamo jer je Srpska radikalna stranka (SRS) nešto saopštila, a niko to nije video, čuo, niti postoji informacija”, rekao je Vučić.

On je napomenuo da je Zagreb zabranio ulazak u Hrvatsku srpskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu zbog saopštenja radikala.

“Da niste malo ishitreno reagovali? Pitam ih hoće li podići spomenik Alojziju Stepincu u Dvoru na Uni, većinskoj srpskoj opštini? Mislite li da je to razumno i da je to prijateljski čin prema Srbima u Hrvatskoj i Srbima uopšte”, zapitao je Vučić.

On je istakao da je Srbija uvijek spremna za dijalog i razgovor, ali da neko mora da želi da je čuje i sasluša.

“Srbija je spremna da sluša Hrvatsku, ali nismo oduševljeni Barišićem, Budakom, Stepincem i njihovim veličanjem”, rekao je Vučić.

On je izjavio da Srbija mora da bude prisutna na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, jer ne bi bilo dobro da zemlja ne bude prisutna na skupu na koji dolaze najmoćniji evropski lideri, te dodao da Srbija ne može da “zabije nož u leđa Bugarskoj koja je podržava”.

“Srbija, kako kaže, mora da napreduje, da raste, da razmišlja o budućnosti i da sebe osigura politički i ekonomski, zato Srbija treba da bude prisustna na samitu u Bugarskoj”, naveo je on i dodao da će se sa srpskim premijerom Anom Brnabić dogovoriti ko će predstavljati Srbiju.

Send this to a friend