Region

Vučić: Dijalog s Prištinom možda već u julu, nijedno rješenje ne može biti lako

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija, u skladu s odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU i da se opredijeljenost Srbije ka evropskoj budućnosti ne može odvajati od evropskog pokroviteljstva u tim razgovorima.

Sve teme o kojima se razgovara su veoma bolne, ma kako težili kompromisnim rješenjima i nikada ne mogu biti laka i jednostavna za našu Srbiju, rekao je Vučić poslije razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i naveo da očekuje vrlo brzo nastavak dijaloga sa Prištinom, možda već u julu.

Vučić je rekao da Lajčak svojom znanjem i integritetom može da garantuje nezavisnost u posredovanju.

On je ocijenio da nijedno rješenje ne može da bude lako za Srbiju i da kada krenu razgovori neće biti lakih pitanja, da će obezbijediti budućnost svim građanima Srbije, zaštitu spomenika Srpske pravoslavne crkve i zaštitu srpskog naroda na Kosovu.

On je istakao da Srbija u razgovore ulazi u dobroj vjeri, ali da to očekuje i od druge strane, a ne samo da Priština isporučuje svoje zahtjeve.

Vučić je rekao da želi da razgovara i o formiranju Zajednice srpskih opština.

Izrazio je nadu da će se postići kompromis.

On je dodao da se očekuje nastavak dijaloga, da Srbija cijeni napore SAD, ali da se očekuje nastavak pod pokroviteljstvom EU, jer je taj dijalog vezan za evropsku perspektivu Srbije.

Naglasio je da naredna Vlada Srbije mora da se posveti daljim evrointegracijama.

Lajčak: Obnova dijaloga bez odlaganja

Lajčak je poručio da je lično spreman da se nastavi dijalog pod okriljem EU, bez odlaganja i kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum koji će normalizovati odnose, riješiti neriješena pitanja, biti održiv i prihvatljiv i za region i članice EU.

Kao posrednik nisam ovdje da bilo koga guram u određeni sporazum, već da pomognem stranama da postignu dogovor koji će funkcionsati za obije strane i oba naroda, rekao je Lajčak koji je čestitao Vučiću na izbornoj pobjedi.

I Lajčak je rekao da vjeruje da se dijalog može nastaviti već u julu, podsjećajući da je mjesto Srbije u Evropi i da to u velikoj mjeri zavisi od rješavanja pitanja sa Prištinom.

“Srbija je dio Evrope. Vaši problemi su naši. Ali znate da je vas put povezan sa dijalogom”, poručio je Lajčak i dodao da želi da Srbija napreduje u dijalogu.

Ponovo je ukazao na važnost dijaloga i rekao da je sa Vučićem razgovarao o očekivanjima.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
Moje ImeMongroNemam rijeciPrčBrza analiza
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Moje Ime
Gost
Moje Ime

” dijalog sa Pristinom …”
Kako je suptilno rekao : ” dijalog sa nezavisnom drzavom Kosovo! ”
Prosli izbori, sad da se prizna nezavisnost. A korona sakato gradjanstvo !
Boze sacuvaj, je li ovo normalno ?

Mongro
Gost
Mongro

Ja sam prognozirao da najkasnije do Nove godine Vućko će priznati Kosovo! Onda spc u CG će morati da se registruje kao pravno lice, mada, bez obzira na to, ona bi kod nas trebalo da se ukine isto kao i u Makedoniji, jer ne mogu postojati dvije državne crkve nego samo jedna – CPC – crkva koja služi narodu i… Više »

Nemam rijeci
Gost
Nemam rijeci

Čekalo se samo da prođu izbori… još malo i priznato je Kosovo.

Prč
Gost
Prč

Vidji ovoga opet pregovara sa takozvanima,stam te bilo prevrtljivce mali

Brza analiza
Gost
Brza analiza

Vučić više ne smije da odgađa ono zašto ga je Zapad instalirao.

Send this to a friend