Region

Vučić i Rama u istom čamcu

Prije pet godina su hvaljeni kao ključni regionalni lideri, ali rješenju za pitanje Kosova nisu prišli. Nova posjeta Aleksandra Vučića albanskom premijeru Ediju Rami ponovo je otvorila pitanje njihovih međusobnih odnosa, piše Dojče vele.

Vučića su u Tirani sačekale demonstracije pokreta Samoopredeljenje kojima, kako je rekao, „nije fasciniran“. On je u glavnom gradu Albanije učestvovao na regionalnom samitu „Brdo-Brioni“ i bio je to još jedan susret sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Odnos njih dvojice često se ocijenjuje kao poseban, na momente srdačan, a na momente zategnut. Nerijetko se čuje da su upravo Vučić i Rama „ključni“ igrači na Zapadnom Balkanu, posebno kada je u pitanju problem Kosova.

Međutim bivši albanski ministar spoljnih poslova i poznati istoričar Paskal Milo ne vidi da se na tom planu prišlo blizu rješenju. „Horizont je prilično zamućen za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“, rekao je on u Tirani za DW.

„Samo ujedinjen i snažan pritisak velikih međunarodnih igrača mogao bi da isposluje rješenje za normalizaciju odnosa na temelju realnog stanja.“

Milo se osvrnuo i na posljednju izjavu Vučića. Naime, srpski predsjednik je prvo u jednom nastupu ocijenio da će Kosovo dobiti suverenost na cijeloj teritoriji („ali ne mojom krivicom“), da bih odmah zatim rekao da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

„Posljednje Vučićeve izjave opet su date iz starog Miloševićevog rova i kontradiktorne su sa prethodnim izjavama. To je rečeno sa pogledom na moguće izbore u Srbiji i predstavlja hranu za nacionalistički dio biračkog tijela u Srbiji“, dodaje naš sagovornik.

Hoće da poprave imidž

Zaleđenost dijaloga Beograda i Prištine dovela je u pitanje i imidž tandema Vučić-Rama kao nekog ko „završava posao“ na Zapadnom Balkanu. Njih dvojica su proglašeni „regionalnim liderima“ prije pet godina kada su se međusobno posjetili što je bio prvi bilateralni susret lidera dvije zemlje poslije 70 godina.

Obojica se suočavaju sa protestima u svojim zemljama na kojima opozicija i demonstranti traže slobodne izbore, što je dodatno naštetilo imidžu ovog dvojca.

Paskal Milo tumači da je „prijateljstvo“ Vučića i Rame ipak ostalo netaknuto i da odskače od uobičajenih odnosa na Balkanu i matrice u kojoj su decenijama srpsko-albanski odnosi. „Obojica treba da poprave svoj imidž kao evropski regionalni lideri. Nema sumnje da oni u tome nisu neprijatelji“, kaže bivši ministar spoljnih poslova Albanije.

„Prijateljstvo između dvojice šefova država bi trebalo da se pretoči u povećano povjerenje i saradnju između dvije države i naroda. Ali to se nije desilo“, ukazuje međutim za DW Besnik Mustafaj, političar i pisac iz Tirane.

Politički analitičar Aleksander Cipa pak vidi odnose kao pragmatične. On za DW kaže da Vučića i Ramu „povezuje iznalaženje izlaza iz situacije u kojoj je izmjena granica propala kao projekat“. Cipa kaže da su Vučić i Rama sada „u istom čamcu“ u traženju novog rješenja.

Ani Ruci

Send this to a friend