Region

Vučić ponudio porodici Nuri državljanstvo Srbije

Foto: cordmagazine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je državljanstvo porodici 10-godišnjeg Farhada Nurija, izbjeglice iz Avganistana.

Dječak je prodajom svojih crteža učestvovao u prikupljanju novca za liječenje sedmogodišnjeg dječaka iz Srbije. Vučić je obećao posao ocu porodice, kako bi mogli da ostanu u Srbiji.

Predsjednik je kazao da mu je želja da zadrži “slikarski, ali i ljudski talenat” Farhada Nurija i njegove porodice. Vučić je malom Farhadu ponudio stipendiju, da bi mogao da nastavi da slika, a njegovom ocu posao, te državljanstvo za sve.

Farhad Nuri, koji sa roditeljima i braćom privremeno boravi u Centru za izbeglice u Krnjači, kazao je da bi želio da ostane u Srbiji, iako je porodica planirala da ode u Švajcarsku.

“Moje je da ponudimo da budete građani Srbije. Mi bismo bili počastvovani ako bi vi to prihvatili”, rekao je Vučić.

“Znam koliko ste dugo putovali da biste došli do Srbije, sa koliko probelma ste se suočavali i da je vaša konačna želja da idete u Švajcarsku. Hoću da vam ponudim, a imate vremena, pošto planirate u januaru da idete u Švajcarsku, da ostanete u Srbiji. Srbija nije bogata kao Švajcarska, ali molim vas da obiđete Beograd i bolje ga upoznate, te vidite koliko je ovo lijep grad. Ako se odlučite da ostanete u Srbiji mi bismo vam dali državljanstvo odmah“, kazao je Vučić prilikom prijema porodice Nuri u sjedištu predsjednika Republike.

Ukazao je da Srbiji nedostaju gipsarski moleri, te dodao da je siguran da će otac dobiti posao, od kojeg će porodica moći pristojno da živi. Dodao je da ima više firmi koje su zainteresovane da zaposle Farhadovog oca, jer im nedostaju majstori njegovog profila i zanata.

Ponovio je da je Švajcarska bogatija zemlja, ali dodao da je uvjeren da je Beograd mnogo bolji i ljepši grad od bilo kog drugog.

“Beograd je tri puta veći nego najveći grad u Švajcarskoj, veći je od Ciriha, Bazela, Ženeve, Berna“, podsjetio je on u razgovoru sa porodicom Nuri i dodao da ne govori da će porodica u Srbiji živjeti u bogatstvu, ali će živjeti pristojno, ako prihvate ponudu.

Farhadu je poručio da sa svojim talentima, a naveo je da je za samo deset mjeseci naučio odlično da govori engleski, može da bude i predsjednik Srbije, ako to nekada bude želio.

“Ja sam peti predsjednik Republike Srbije, ti bi mogao biti 10. ili 11. Stavrno mislim da bi mogao da budeš predsjednik, samo da radiš vrijedno. Imaš sva prava da budeš predsjednik Srbije“, poručio mu je Vučić.

“Naša politika je politika iskrenog prijetaljestva, solidarnosti i ljubavi prema izbjeglom narodu i ljudima koji traže svoju budućnost, a ako vidite budućnost u Srbiji dobrodošli ste u našoj zemlji. Sve je na vama, niko vas ne tjera ni na šta“, naglasio je on.

U razgovoru sa predsjednikom Fahrad Nuri je rekao da bi on želio da ostane u Srbiji.

“Želim da živim u Srbiji. Dobro se osjećamo u Srbiji“, kazao je na srpskom i zahvalio se Srbiji na svemu što čine za njegovu porodicu.

“Kada sam crtao nešto tako u Avganistanu, niko nije obraćao pažnju na to“, rekao je Farhad.

Predsjednik Vučić je upitao Farhada koliko je trebalo da ga naslika, na šta je mališan rekao da je predsjednika slikao od osam do 11 sati.

Susretu predsjednika Vučića sa porodicom Nuri prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, komesar za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić, kao i gradski menadžer Goran Vesić.

Send this to a friend