Region Sastanak sa katoličkim poglavarom

Vučić sa papom Franjom: Vatikan će čuvati svoju poziciju o Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, izjavio je da će “Vatikan čuvati svoju poziciju” o Kosovu.

“To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane”, rekao je Vučić upitan koliko je, poslije sastanka sa papom siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova.

On je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno rješenje između Srba i Albanaca.

Vučić je u razgovoru s papom, sa kojim se sastao jutros u Vatikanu, istovremeno zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

Vučić je naglasio da je saradnja između Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje.

Takođe je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Uneska.

“Izuzetno cijenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumijevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava”, naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

“Srbija je čvrsto uvjerena da razgovori predstavljaju jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mjera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje”, ukazao je Vučić.

On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

“Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor”, naglasio je Vučić.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
21.vijekRim
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
21.vijek
Gost
21.vijek

Bas ste zaslužili podršku ,sto god se desi Vatikan vam je kriv.Nista ne pljujete kao Papu i sve vezano za katolicanstvo!

Rim
Gost
Rim

Vučić je saopštio papi da su njegovi preci iz Bugojna i da su svi katolici.

Send this to a friend