Region

Vučić: Teško do sporazuma sa Prištinom, ništa od razgraničenja

Predsjednik Srbije,Aleksandar Vučić izjavio je danas da će biti teško postići bilo kakav sporazum sa Prištinom i da neće moći da se sprovedu njegove ideje o razgraničenju, jer se tome protivi i najveća evropska sila, odnosno Njemačka, ali i Albanci.

On je novinarima na jezeru Gazivode na sjeveru Kosova rekao da Srbija ne može da prihvati nametnute odluke iz 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, ali da je dogovor teško postići jer se tome protivi najveća evropska sila.

“Ja sam predsjednik Srbije i radim ono što je realno i moguće i nastaviću da razgovaram i izborim najviše što je moguće za svoj narod, a izgubim najmanje što moramo. Dug put je pred nama, mnogo je trnja i problema, ali se nadam samo da ćemo uspjeti da sačuvamo mir i da ćemo umjeti da razumemo da u budućnosti prije svega vodimo računa jedni o drugima”, rekao je Vučić.

On je naveo i da u današnjoj izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da ne treba mijenjati granice nije ništa novo, ali da to ne znači da Beograd ne može da pomogne srpskom narodu na Kosovu.

“Moja snaga je toliko minimalna u poređenju sa snagom Merkelove. Ona je najveći evropski lider. Ako ona kaže da se protivi ideji o razgraničenju, mi to ne možemo da promijenimo. I eto radosti nekima”, rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše pisanje kosovske štampe da je ponizio predsjednika Kosova Hašima Tačija sa kojim juče u Briselu nije želio da se sastane, rekao je da nije išao u Brisel da bilo koga ponižava, niti da mu je to bila namjera.

On je kazao da je njegov posao kao i Tačijev da rješava probleme.

Priština je inače prvo zabranila posjetu Gazivodama, ali je, po njihovom priznanju, na kraju dala dozvolu, a nakon pritisaka iz EU i SAD.

Uoči njegovog dolaska od administrativne granice, duž cijele trase postavljene su srpske zastave ali i bilbordi sa porukom “Dobro došao predsjedniče”.

Na brani hidrocentrale “Gazivode” postavljena je ogromna srpska trobojka, ali i transparent “Dobro došao na Gazivode predsjedniče Vučiću”.

Kako je posrijedi posjeta visokog bezbjedonosnog rizika, putanjom kojom će proći Vučić, krstare džipovi kosovske policije.

Vučić je imao poruku na samom početku.

“Srećan sam što sam ovdje, divno se osjećam”, rekao je Vučić na početku posjete Kosovu, u Zubinom Potoku, gdje je obišao Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta.

“Ovo su objekti koji su izgrađeni novcem građana Srbije, a koristiće ga mladi ovog kraja”, rekao je Vučić.

Iz Kfora je saopšteno da je situacija mirna i stabilna i da nema tenzija, te da će preduzeti sve neophodne mjere da se omogući mirna posjeta predsjednika Srbije.

38 Komentara na "Vučić: Teško do sporazuma sa Prištinom, ništa od razgraničenja"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend