Region

Vučić traži dokaz ljubavi

Naprednjaci Aleksandra Vučića najavljuju “provjetravanje” stranke i smjene loših funkcionera. Sagovornici Dojče vele-a u tome vide melodramu koja se završava izborom još poslušnijih i pouzdanijih te ostankom Vučića na čelu stranke.

Stranački izbori unutar vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) trebalo bi da počnu u septembru, ali pripreme su očito već započele. Kako je najavio šef stranke Aleksandar Vučić, “ko je radio u interesu građana – dobiće podršku, a ko nije – izgubiće je”. Plan je da se izbori najprije sprovedu u okružnim, opštinskim i gradskim odborima SNS.

Nakon toga slijedi delegiranje predstavnika na izbornoj skupštini, na kojoj će biti birani predsjednik, potpredsjednici, kao i novi saziv Glavnog i Izvršnog odbora.

Proces najavljen kao “provjetravanje” ili “podmlađivanje” stranke neki beogradski mediji najavljuju kao gubitak pozicija za pojedine funkcionere. Tako je zakulisno započeta i borba za pozicioniranje stranačkih kadrova.

Nova vještačka kriza

Najava kadrovskog provjetravanja unutar SNS nije novost i njoj se mogu dodati brojne najave rekonstrukcije vlade. Rekonstrukcije su se uglavnom završavale u medijskim spekulacijama, jer su građani umjesto rekonstruisane vlade dobijali vanredne izbore.

Na taj momenat skreće pažnju i Vesna Mališić, zamjenica glavnog urednika nedjeljnika NIN, koja kaže da “predsjednik SNS ne može da funkcioniše bez dinamike vještački stvorenih kriza. Na taj način homogenizuje biračko tijelo, homogenizuje stranku, utjeruje strah i disciplinu u stranku, i stvara utisak u javnosti da je zaista spreman da mijenja one koji mu nisu po volji ili su napravili neki prekršaj.”

Mislim da je sve ovo više marketing nego iskrena želja da se nešto promjeni, nastavlja Vesna Mališić razgovor za DW.

“Do sada smo imali puno najava rekonstrukcija, pročišćavanja, mijenjanja, smjena, provjetravanja, a suština zapravo nije u tome. Suština je da se osnovni kurs te vlasti – a to je samovlašće ili jednovlašće – održava, a sve ovo drugo je samo dekor.”

Gradonačelnici bez kontrole

Premda se nagađa koji bi od potpredsjednika stranke mogao da izgubi fotelju, za sada je izgleda akcenat na lokalnim političarima. Pojedini lokalni moćnici su, zaklonjeni autoritetom stranke i samog Aleksandra Vučića, očito imali najviše afera i kao takvi su postali ključna glavobolja Naprednjaka. Nedavno je zbog seksualnog uznemiravanja smijenjen predsjednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, a predsjednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović optužen je kao nalogodavac paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

“Pojedini gradonačelnici su se otrgli kontroli vjerujući, pretpostavljam, da imaju potpunu podršku šefa stranke”, kaže za DW književnik Filip David.

“Skandali koji se tamo dešavaju uveliko kompromituju rukovodstvo SNS i oni očigledno moraju nešto da urade i da ih zamjene nekim drugim kadrovima. Kako naći druge bolje kadrove? To je problem koji smo imali i kod Miloševića. U ovakvoj vrsti autoritarne vlasti ne biraju se najbolji kadrovi nego najpouzdaniji. Nema tog rezervoara u kojem bi se našli neki bolji kadrovi. To je zapravo jedan od najvećih problema srpske politike”, dodaje David.

Koliko će duboko ići provjetravanje Naprednjaka, kao i uvijek, zna samo Aleksandar Vučić. Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, Vučić se veoma teško odriče kadrova iz najbližeg okruženja. Upečatljiv primjer je Bratislav Gašić. Nakon što je zbog seksističkog komentara o jednoj novinarki smjenjen sa mesta ministra odbrane, Gašić je nakon godinu i po dana postavljen za šefa Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

Na taj slučaj se osvrće i Vesna Mališić, koja primjećuje da “Vučić očito čuva svoje glavne kadrove. Zato mislim da će se to pročišćavanje stranke dešavati na mnogo nižim nivoima ili će biti simbolično. Ako ga uopšte i bude”.

Bilo je i drugih slučajeva “čuvanja” kadrova: od sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog koji sa mjesta gradonačelnika Beograda vuče čitav niz afera – čak je i Vučić rekao da su za noćno rušenje u Savamali odgovorne gradske vlasti – do garniture Srpske liste sa Kosova u kojoj su i ljudi koji su u Prištini osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića.

Žele ga stranka i narod

No da li najave pretumbacija u SNS imaju veze sa buntom koji se već mjesecima demonstrira na ulicama Srbije?

“SNS je ovim vjerovatno željela da se pokaže kao odgovorna stranka. Ali, kod njih je puno obećanja i priče, a strašno malo konkretnih gestova koji pokazuju da im je zaista stalo do odgovorne vlasti. Kad bi zaista htjeli da pročišćavaju ” pa ne znam ko bi ostao u SNS”, pita se Vesna Mališić.

Aleksandar Vučić je ranije najavljivao da se neće ponovo kandidovati za mjesto predsjednika stranke, ali najnovije vijesti govore da stranka od njega praktično zahtjeva da to ipak učini. Kako objašnjavaju pojedini funkcioneri Naprednjaka “Vučić je dobitna kombinacija ne samo za SNS nego i za Srbiju”.

Najvjerovatnije će se ponoviti dobro poznata situacija u srpskoj politici da neki političar želi da napusti mjesto šefa stranke, ali mu tobože ne daju članovi stranke i narod.

“Mislim da je Vučiću potreban dokaz ljubavi unutar stranke. Sa jedne strane se osjeća nevoljenim od onih na ulici i u opoziciji, a nije bogami siguran ni koliko ga vole ovi njegovi u stranci. I ovo je sada prilika da mu oni iskažu ljubav”, zaključuje Mališić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
др Милан Лекић
Gost
др Милан Лекић

Највећи порази су побједе над сопственим народом. Ово је дефиниција политичке заоставштине литије демагога који се смењују на власти у Србији и Црној Гори од стране истих ментора и послодаваца. Вучић ће прво морати да народу положи рачуне за Косово и расејане Афганистанце широм Србије…

Petar 1982
Gost
Petar 1982

U CG se ne smenjuju…

Jana
Gost
Jana

Ovaj je totalno lud.

Send this to a friend