Region

Zaev: Još uvijek smo ljuti i razočarani istorijskom greškom EU

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je u intervjuu za Politico da su u njegovoj zemlji još uvijek razočarani i ljuti jer im je Evropska unija zatvorila vrata iako su dobili obećanje da će, kad Sjeverna Makedonija ispuni zadato, i oni ispuniti što su obećali.

Dodao je da zvanično Skoplje neće dozvoliti da, kako je rekao, istorijska greška EU da odgodi pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ponovo uzrokuje probleme u njegovoj zemlji, ali i regiji.

Zaev je podsjetio da je Balkan ne tako davno bio “bomba koja otkucava”.

“Ne želimo dozvoliti da takva istorijska greška podstakne nacionalizam, radikalizam, populizam, da opet otvori međuetničke probleme ovdje, u mojoj zemlji, ali i široj regiji”, rekao je Zaev za briselski portal dodajući da se posljedice odbijanja EU-a od prošlog mjeseca mogu osjetiti ne samo u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, već svuda na Zapadnom Balkanu i šire.

Politico podsjeća da se francuski predsjednik Emanuel Makron na samitu prošlog mjeseca nije jedini usprotivio nastavku pregovora o širenju EU, ali da je ipak bio pokretačka snaga te odluke.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
GagiKukuriku Ba
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gagi
Gost
Gagi

Zaev “Obecanje ludom radovanje”,nacekat cemo se svi sa Zapadnog Balkana.

Kukuriku Ba
Gost
Kukuriku Ba

Jadan ti grote .

Send this to a friend