Region

Zaev: Moguć ulazak u NATO i EU kao BJRM

Makedonski premijer Zoran Zaev nagovijestio je da bi njegova zemlja mogla da se pridruži NATO i EU pod imenom koje se koristi u UN i EU – BJRM.

Time bi bio okončan dugogodišnji spor sa Grčkom zbog kojeg su blokirane težnje Skoplja ka evroatlantskim integracijama.

Zaev, koji je stupio na dužnost 1. juna, posjetio je u Briselu sjedišta i EU i NATO, u novom pokušaju da riješi spor sa Atinom, i tom prilikom poručio da će nova makedonska vlada “primijeniti sve moguće mjere kako bi zemlju približila članstvu”, prenosi AFP.

“Sa oznakom FYROM (BJRM – Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija), možemo da postanemo članica NATO”, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, govoreći o zvaničnom nazivu Makedonije u UN.

I EU za Makedoniju koristi taj naziv, ali Skoplje naglašava da je to samo privremeno ime, napominje francuska agencija.

Stoltenberg je, međutim, istakao da rješenje za spor u vezi sa nazivom “mora da bude postignut u okviru UN između Makedonije i Grčke”.

“Istovremeno, željeli bismo da naglasimo da pozdravljamo veoma jasnu poruku nove vlade da će intenzivirati dijalog sa Grčkom”, rekao je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse.

Zaev je u Briselu izrazio želju za izgradnjom veza sa Grčkom kako bi se našlo rješenje za spor koji koči pokušaje Makedonije da se približi EU i NATO.

“Znam da bi, kada bismo imali prijateljske odnose i dobar pristup, rješenje bilo izvodljivo”, rekao je novi makedonski premijer novinarima, na zajedničkoj konferenciji sa komesarom EU za proširenje i politiku susjedstva Johanesom Hanom.

Zaev je dodao da zna da će građani Grčke, koje je nazvao prijateljima njegove zemlje, posredstvom svoje vladajuće partije i opozicionih stranaka takođe pomoći Makedoniji na putu ka evroatlantskim integracijama.

Francuska agencija ocjenjuje da Makedonija ima mnogo veće izgleda da se pridruži NATO nego EU, koja je zamrzla sve procese proširenja barem do 2020. godine.

Han je danas u Briselu izjavio da će Evropska komisija učiniti sve da se Makedonija vrati na put pristupnih pregovora o priključenju EU, ali i da nova vlada nije dovoljan argument za preporuku za pregovore za članstvo.

On je, uoči susreta sa Zaevom, rekao da Brisel očekuje neophodne reforme i rešenje spora oko imena Makedonije.

Upitan o priključenju Makedonije NATO i promjeni imena, Han je rekao da je o tome suviše rano govoriti, te dodao da će Brisel učiniti sve da omogući pregovore ako Skoplje pokaže napredak u dovoljnoj mjeri.

Dok je Han držao konferenciju za novinare, Zaev je imao susret sa šeficom evropske diplomatijom Federikom Mogerini i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Mogerinijeva je izrazila čvrstu podršku reformskim naporima nove vlade i najavila da Makedonija ima jakog saveznika u EU i sprovođenju reformi.

Send this to a friend