Region

Zaev podnio ostavku, Sjeverna Makedonija dobija Pržinsku vladu

Zaev, foto: Twitter

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev jutros je potpisao ostavku da bi u toku dana mogla da bude formirana tehnička vlada za sprovođenje izbora.

“Vlada radi od 8.30, potpisao sam ostavku, u skladu sa dogovorom (za izbore) i Zakonom o vladi. Vjerujem da će veoma brzo da stigne u parlalment čime može da počne procedura za izbor prelazne vlade”, rekao je Zaev jednom lokalnom mediju.

Zaev, poslije dvije godine i sedam mjeseci na premijerskoj funciji, ostavku podnosi da bi bila formirana tehnička vlada koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore 12. aprila, u skladu sa dogovorom lidera vodećih stranka nakon što Sjeverna Makedonija u oktobru treći put nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

Nakon što parlament usvoji ostavku Zaeva, šef države Stevo Pendarovski daće mandat za formiranje tehničke tzv. Pržinske vlade ministru unutrašnjih poslova i potpredsjedniku SDSM Oliveru Spasovskom da bi parment do ponoći potvrdio novi kabinet u kojem opozicija ima dva ministra i tri dopunska zamjenika ministara.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
GrađaninLovcenskaMr.Evil
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lovcenska
Gost
Lovcenska

Progutase ih albanci !

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Kad imaju ljudi smisla za dijalog i dogovor!

Građanin
Gost
Građanin

Jeste. Dako se i ikada kod nas tako dogovore. Malo je za vjerovati.

Send this to a friend