Region

Zaev poručio da je sporazum Atine i Skoplja primjer za region

Foto: meta.mk

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je sporazum Atine i Skoplja o imenu bivše jugoslovenske republike primjer za region.

“Otvorili smo evroatlantske integracije za Makedoniju, ali i za region. Sa šansama za napredak Makedonije potvrđene su politike otvorenih vrata EU i NATO, što je snažna motivaciona poruka za čitav region”, rekao je Zaev u intervjuu za portal “Klix.ba”.

Zaev, koji boravi u posjeti Sarajevu, kazao je da je uz ime Makedonije dodata geografska kvalifikacija – Republika Sjeverna Makedonija.

“Time smo pokazali ono što je važno za našeg južnog susjeda, da nema teritorijalnih ili bilo kakvih drugih pretenzija”, istakao je Zaev.

Govoreći o značaju sporazuma sa Grčkom, Zaev je rekao: “Pišemo istoriju. Makedonija pred sobom ima datum početka pregovora sa EU, u junu 2019. godine, nakon 13 godina statusa kandidata i nakon skoro tri decenije nezavisnosti države.”

NATO je rezervisao za Makedoniju 30. stolicu u svom sjedištu, rekao je Zaev, dodajući da Makedonija očekuje da za nekoliko dana dobije poziv za pridruživanje Alijansi.

“Istorijski sporazum sa Grčkom, za vijeke vjekova, potvrđuje makedonski identitet, postojanje makedonskog naroda. To potvrđuje postojanje makedonskog jezika među zvaničnim jezicima u svijetu. Makedonija ima priliku da se ekonomski razvija, ojača stabilnost i sigurnost”, kazao je Zaev.

Komentarišući to što je opoziciona VMR-DPMNE bojkotovala zasjedanje Sobranja kada je ratifikovan sporazum, kao i protivljenje makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova, Zaev je rekao da se nada da će se “u ovim istorijskim trenucima za Makedoniju, opozicija i predsjednik države izdići iznad ličnih i političkih interesa, i da će biti na visini odgovornosti”.

Zaev je uvjeren da će građani reći “da” na referendumu, ističući da volju naroda moraju svi da poštuju.

“Njihovu volju će morati svi da poštuju, i Vlada i opozicija, i predsjednik Ivanov. Kao Vlada koja ima čast i odgovornost da vodi, mi ćemo da provodimo građansku volju u Makedoniji”, naveo je Zaev.

Zaev je istakao da su sporazumi između Makedonije i Bugarske i Makedonije i Grčke pokazali da su, ako postoji politička volja, rješenja za bilateralne probleme moguća.

“Političko liderstvo u regionu je fokusirano na zajedničku budućnost, a to pokazujemo kroz intenzivnu regionalnu saradnju, koja je vidljiva za sve. Zajednička prošlost je samo prednost”, rekao je Zaev.

On je istakao da je uvjeren da, “poslije svih pozitivnih događaja u ovim trenucima, nakon uspostavljene uspješne, prijateljske, iskrene, regionalne saradnje, nema mjesta za one koje žele problem”.

“Ovo su vremena rješenja. Politički lideri imaju dužnost da prate očekivanja građana kojima je potrebna ekonomska stabilnost, politička sigurnost, evroatlantske perspektive. Takav potencijal vidim u političkom rukovodstvu u svim zemljama regiona. Neko će reći, ja sam optimista. Ali verujem iz dubine duše da ćemo uspjeti. Zajedno, sa dobrim namjerama, možemo i uspijevamo”, zaključio je Zaev.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend