Region

Zaev tvrdi da su Rusi davali novac Komitima da učestvuju na protestima

Zoran Zaev

Pripadnici navijačke grupe Komiti su policiji rekli da su dobijali pare od biznismena iz Rusije da učestvuju na protestima protiv dogovora sa Grčkom, kazao je makedonski premijer Zoran Zaev.

“Ti mladi momci iz Komita su, kada su napali policajace bili pozvani na razgovor, pa su tada spominjali da su biznismeni iz Rusije dali pare i da su zato oni tu, da nemaju ništa protiv ili slično”, rekao je Zaev novinarima, dodajući da to govori na osnovu izvještaja koje dobija.

Makedonski premijer je istakao da još jednom želi da potvrdi da je Makedonija mala zemlja koja želi da gradi prijateljstvo sa svima uključujući i Rusku Federaciju, ali da nema drugu alterantivu osim članstva u EU i NATO.

Zaev je prethodno, kako su prenijeli lokalni mediji, za američki sajt “Bazfid” rekao da je njegova vlada dobila više informacija da su “grčki biznismeni naklonjeni ruskoj ideji” plaćali makedonskim građanima od 13.000 do 21.000 dolara da izazovu nasilje prije nego se održi ključni referendum o putu u NATO i EU.

Premijer Makedonije nije otkrio ko stoji iza tog potplaćivanja, navodeći da je u toku istraga, ali je rekao da je policija to doznala kada je pritvorila nekoliko učesnika nasilnih protesta protiv dogovora sa Grčkom, koji je održan prošlog mjeseca pred Sobranjem Makedonije.

Zaev je rekao da je na Samitu NATO-a u Briselu, na kojem je Makedonija dobila poziv za NATO, privatno zatražio podršku za predstojeći referendum od američkog predsjednika Donalda Trampa.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend