Region

Zagreb: Poređenje s nacističkom Njemačkom je zamjena teza

Zastava Hrvatske

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ocijenilo je da je poređenje Hrvatske sa nacističkim režimom zamjena teza, jer je, navode u saopštenju, upravo režim bivšeg srpskog predsjednika Slobodana Miloševića, uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Izjave o Republici Hrvatskoj izrečene povodom obilježavanja “Oluje” su “zlonamjerne i potpuno neutemeljene”, navodi se u saopštenju, prenosi Hina.

Ministarstvo navodi da se u ostvarenju “srpskih ekspanzionističkih ciljeva nijesu birala sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid” i dodaje da je pred Srbijom još “dug put u suočavanju s prošlošću”.

“Teza da su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju, izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba da pređe u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede”, piše u saopštenju.

Predsjednik Srbije uporedio je Hrvatsku sa nacističkom Njemačkom rekavši da je “Hitler htio svijet bez Jevreja, a Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”.

Inače, Jutarnji list je naveo da zbog Vučićeve izjave hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neće doći u zvaničnu posjetu Srbiji.

7 Komentara na "Zagreb: Poređenje s nacističkom Njemačkom je zamjena teza"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend