Region

Zajedničke patrole Slovenije i Italije za nadzor migracija

Ilustarcija

Slovenački ministar vanjskih poslova Miro Cerar predložio je italijanskom kolegi Encu Moaveru Milaneziju da Italija i Slovenija formiraju zajedničke patrole za nadzor ilegalnih migracija na međusobnoj granici.

“Nezakonite prelaze treba što prije blokirati i tako dati jasan signal kriminalcima koji takve ilegalne migracije podstiču da mislimo ozbiljno”, kazao je Cerar, javlja Hina.

Dodao je da je italijanski ministar njegovu inicijativu pozitivno prihvatio te da će obojica tu ideju prenijeti ministrima unutrašnjih poslova, kako bi onda o tome kasnije raspravljali načelnici dvaju policija.

Cerar nije želio da  govori o tome kad bi do uspostave zajedničkih policijskih patrola na granici moglo doći.

Zajednički rješavati pitanje migracija

Na pitanje zašto Slovenija takve patrole ne predloži Hrvatskoj, budući da većina ilegalnih migranata u Sloveniju dolazi preko Hrvatske,  Cerar je kazao da je saradnja s hrvatskim bezbjednosnim organima u tom pogledu dobra, no da za sada nije bilo procjene kako bi takva zajednička kontrola uz granicu bila potrebna.

Cerar je takođe rekao da je nadzor unutrašnjih šengenskih granica, kakav stalno na granici sa Slovenijom obavlja Austrija, za Ljubljanu neprihvatljiv jer se na taj način ubija “duh” Šengena o slobodi kretanja i nanosi privredna šteta.

“Pitanje bezbjednosti i migracija u EU-u treba rješavati zajednički kako bi nadzor unutar Šengena bio nepotreban”, kazao je šef slovenačke diplomatije.

Send this to a friend