Region

Zašto na Titovom grobu nema petokrake?

Decenijama nakon sahrane Josipa Broza Tita i dalje se raspredaju brojne teorije o njegovom životu i smrti.

Jedna od tih, nerazriješenih misterija je i zašto mu na grobnici nema petokrake, simbola pod kojim je ratovao i vladao godinama.

Najvjerovatnije pojašnjenje leži u činjenici da je projektant mauzoleja, inžinjer Dragomir Gavrilović, bio impresioniran jednostavnim nadgrobnim pločama u Engleskoj.

Tamo je vidio kako čak i velikom Vilijemu Šekspiru pišu samo godine rođenja i smrti uz ime i prezime. Pa je tako i Josipu Brozu Titu stavio natpis u takvom stilu.

Drugu teoriju ispričao je Titov unuk Josip Joško Broz prije nekoliko godina.

“Zato što je greškom, prilikom sahrane, kada je pravljena prva varijanta nije stavljena ploča nego je bilo iz dva dijela kao kutija presječena na pola. A poslije nije mogla doći petokraka jer bi došla na sredinu i tačno bi bila ukrivo napravljena. Poslije toga se na onoj gromadi koja je stavljena potpuno zaboravilo na to”, kazao je tada Joško Broz.

Treća, znatno zabavnija i manje vjerovatna teza, tvrdi da je Tito bio potajni vjernik.

U svojoj knjizi “Čudesni život Josipa Broza Tita” slovenski književnik Žarko Petan tvrdi da je Tito prije smrti zatražio posjetu sveštenika u ljubljanskoj bolnici 1980. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Мудовиште
Gost
Мудовиште

Ето толико о титовом комунизму…

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

U duši je bio buržuj, a deklarativno proleter. Javno komunista, a tajno mason. Ali Tita je znao kako, posebno sa popovima. ☺

Cika miki
Gost
Cika miki

Pitaj te seselja

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

*sahranjen

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Kako Srbi podnose sto je najbitniji Hrvat dahranjen na njihovom tlu? 😉

PEKO
Gost
PEKO

ZATO STO JE FOLER… PREVARANT I Nista… Bitno je da groblja u Cg nema dje petokrake, i babama koje su prije 41 umiralea, ne stoje

SFSN
Gost
SFSN

Petokrake ima na mnogim grobovima, i treba da ih ima, i biće ih još!
Pogotovo na spomenicima koji su podignuti crnogorskom narodu koji je ginuo sa tom petokrakom, da se ti sad ne bi potpisivao kao Peter, nego Peko, sramoto!

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Peko, da ti nije bilo Tita , danas bi za tobom lećelo i zujalo jato muva, a tvoj cica Draza je odlikovan od strane Hitlera ordenom ,, gvozdeni krst,, samo da se ne zaboravi

Мудовиште
Gost
Мудовиште

За тобом и данас лети колико ја знам…

Nenad
Gost
Nenad

Zato sto je bio cetnik🤣🤣🤣🤣

Brcki
Gost
Brcki

Petokraka mu je bila ka logo firme tako na spomenik vjerovatno dao je on nalog da je nema, jer bi mu ovi sto su razbili Jugoslaviju stavili ogromnu, a posle u dres cetnicki lomili. SLAVA NASEM MAGACIONERU TITU. nista falilo nije

Send this to a friend