Svijet

Rusija protestuje zbog skinutih zastava sa konzulata u SAD-u

Predstavnici SAD-a skinuli su zastave sa objekata zatvorenog konzulata Rusije u San Francisku, na šta su ruski diplomati protestovali, navodi se u saopšenju Ambasade Rusije u Vašingtonu.

“Američkoj strani uručena je protestna nota zbog skidanja ruskih zastava sa naših objekata u San Francisku koji se nalaze pod kontrolom američkih vlasti. To je za nas krajnje neprijateljski korak. Tražimo da ruski državni simboli hitno budu vraćeni na svoje mjesto i da se takvo nešto ne ponovi”, saopšteno je iz ruske ambasade u SAD-u.

Američke vlasti zatražile su 31. augusta od Rusije da prekine diplomatske aktivnosti u zgradi generalnog konzulata u San Francisku, kao i u zgradama trgovinskog predstavništva u Vašingtonu i odjeljenju tog predstavništva u Njujorku.

Ruski diplomati ispunili su taj zahtjev do 2. septembra.

Moskva je akcije Vašingtona nazvala “nasilnim zauzimanjem” ruske diplomatske imovine.

Američka naredba za zatvaranje konzulata reakcija je na ruski nalog za smanjenje američkog diplomatskog osoblja u Rusiji, u razdoblju kad su odnosi između dvije zemlje vrlo zategnuti.

State Department ranije je saopštio da je odluka o zatvaranju donesena “u duhu reciprociteta”.

SAD je prethodno saopštio da je “u potpunosti proveo” naredbu Vlade Rusije za smanjenje osoblja u svojim diplomatskim predstavništvima u Rusiji.

Tagovi

Send this to a friend