SAD

Ko će naslijediti Rokfelerovo bogatstvo?

Dejvid Rokfeler

Prema zvaničnim podacima koje je objavio magazin Forbes, bogatstvo Dejvida Rokfelera, koji je preminuo danas u 101. godini, iznosi blizu tri i po milijarde dolara.

Potomak najbogatije porodice u istoriji SAD iza sebe je ostavio šestoro djece, ali pitanje je ko će naslijediti njegovo bogatstvo, s obzirom da su se nedavno u američkim medijima pojavile informacije da će Rokfeler veliki dio svog bogatstva ostaviti Univerzitetu Harvard.

Kako je pisao Biznis insajder, Rokfeler koji je bio posljednji živi unuk legendarnog naftnog mogula Džona D. Rokfelera, tokom života imao je tendenciju da donira enormne sume novca u dobrotvorne svrhe.

Zabilježeno je čak da su njegove donacije za života premašile nekoliko milijardi dolara.

Što se tiče raspodjele njegovog novca, Biznis insajder navodi da će Univerzitet Harvard dobiti najmanje 100 miliona dolara, dok će ostatak biti podijeljen u manje donacije i raspoređen u porodične fondove, najvjerovatnije za svakog od njegovo šestoro djece.

Nasljeđe Rokfelerovih počelo je sa jednim mladim bibliotekarom u Klivlendu, kome je te davne 1855. godine cilj bio da zaradi 100.000 dolara i živi 100 godina, piše Forbes.

Njegov “trening” za velika dostignuća uključivao je desetodnevni kurs iz računovodstva, a taj čovjek bio je Džon D. Rokfeler, djed preminulog Dejvida Rokfelera.

Džon Rokfeler postao je prvi svjetski milijarder 1916. godine, kada je posjedovanje tolike količine novca bilo nezamislivo kada je preminuo 1937. godine, njegovo bogatstvo iznosilo je čak 1.5 odsto ukupne američke ekonomije. Kada bi se njegovo bogatstvo prevelo u današnje norme, iznosilo bi oko 340 milijardi dolari, što je četiri puta više nego što sada posjeduje najbogatiji čovjek svijeta Bil Gejts.

Džon D. Rokfeler, djed Dejvida Rokfelera

Dinastija Rokfelerovih je tajnovita koliko i uticajna, a većina članova porodice se drži dalje od reflektora javnosti.

Nelson Rokfeler

Najveće političko ime porodice bio je Nelson Rokfeler, koji je služio kao potpredsjednik Amerike u mandatu Džeralda Forda, a drugi Dejvidov brat Vintrop Rokfeler bio je republikanski guverner Arkanzasa.

Send this to a friend