Svijet

Sjeverna Koreja ukrala plan Seula za likvidaciju Kima

Pentagon je objavio da je upoznat sa navodima da je Sjeverna Koreja ukrala najnovije operativne planove SAD-a i Južne Koreje za slučaj rata, ali je iznio uvjeravanje da su dokumenti na sigurnom mjestu, prenosi Yonhap.

“Mogu da vas uvjerim da imamo povjerenja u sigurnost naših operativnih planova i našu sposobnost da se suočimo sa prijetnjom iz Sjeverne Koreje”, kazao je novinarima predstavnik Pentagona armijski pukovnik Robert Maning.

On je odbio da potvrdi da li je upada bilo, kazavši da je to obavještajno pitanje. Ranije je saopšeno kako su hakeri iz Sjeverne Koreje navodno ukrali veliku količinu vojnih dokumenata iz Južne Koreje, uključujući i plan za atentat na sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Rhee Cheol-hee, član Parlamenta Južne Koreje, rekao je da informacija dolazi iz Ministarstva odbrane, javlja BBC. Kompromitirani dokumenti sadrže ratne planove koje su crtali SAD i Južna Koreja.

Također, u njima su izvještaji koji su podnošeni visokim oficirima južnokorejskih saveznika. Ministarstvo odbrane u Seulu je do sada odbijalo komentirati optužbe. Hakeri su, navodno, pristupili planovima specijalnih jedinica, kao i podacima o značajnim energetskim i vojnim lokacijama.

Send this to a friend