Svijet

Šta se desi kada se sudare dva uragana

Fenomen koji nastaje pri susretu dva uragana naziva se Fudživara ekefat. Ime je dobio po japanskom meteorologu Sakuheju Fudživari koji ga je prvi opisao 1921. godine.

Ako se dva ciklona nađu na udaljenosti od 1.450 kilometara počinju da orbitiraju. Šta se zatim dešava zavisi od pojedinačne veličine uragana.

Ako je jedan uragan manji od drugog, počeće da rotira oko većeg, ali ako su obje oluje slične po snazi, počinju da rotiraju u centru koji nastaje između.

Međutim, ako se jedna drugoj približe na udaljenost od 300 kilometara, onda dolazi do sudaranja ili spajanja, dolazi do transformacije.

Može da se desi da dva uragana manjeg intenziteta i jačine prerastu u jedan veliki. Interakcija takođe može da promijeni pravac uragana, što se i dogodilo u julu ove godine sa uraganima Hilari i Irvin.

Hilari je promijenila pravac Irvinu sa zapada prema sjeveru. Primjer je više izuzetak nego pravilo. Sudari i interakcije se inače rijetko dešavaju.

Ipak, čini se da klimatske promjene sve više utiču na uragane, na koji način još nije poznato. Postoji mogućnost da izazovu još veći broj uragana, piše Business Insider.

Send this to a friend