Svijet

Talibani pisali Trampu

Talibani su zamolili predsjednika Donalda Trampa da povuče oružane snage SAD iz “močvare” Avganistana.

Oni su naveli da ništa sem krvoprolića i uništenja nije postignuto u posljednjih 15 godina, javlja Rojters.

U otvorenom pismu upućenom predsjedniku SAD, a objavljenom na jednoj od zvaničnih stranica talibana, navodi se da su SAD izgubile kredibilitet nakon trošenja biliona dolara na neuspjeli poduhvat.

“Dakle, odgovornost da se ovaj rat završi je na vama”, piše u pismu.

Do sada, Tramp je javno rekao vrlo malo o Avganistanu, gdje se trenutno nalazi 8,400 vojnika SAD, koji su ostali tamo kao dio koalicije predvođene NATO-om u cilju obuke lokalnih snaga i kao podrška u odvojenoj protivterorističkoj misiji SAD-a.

Dvojica članova Trampovog budućeg kabineta, general Dzejms Metis kao sekretar odbrane i bivši general Majkl Flin kao savjetnik za nacionalnu bezbjednost imaju iskustva u Avganistanu.

Talibani su, međutim, upozorili Trampa da se ne oslanja na nerealne izvještaje koje su bivši predsjednici dobijali od generala kojima bi, kako kažu, nastavak rata omogućio poziciju i privilegije rata.

SAD ne bi prihvatile stranu silu na svojoj teritoriji, pa ćak ni u susjednoj zemlji, ukazali su Talibani.

Takođe su Vašington optužili za nametanje “surogat administracije” Avganistanu uprkos otporu tamnošnjih muslimana.

“Morate da shvatite da se avganistanska muslimanska nacija izdigla iznad strane okupacije”, stoji u pismu.

Talibani su postojano napredovali protiv vlade koju podržava Zapad nakon što je zapadna koalicija okončala borbenu misiju 2014. godine i vladine snage sada kontrolišu samo dvije trećine zemlje.

Oni uporno pozivaju SAD i saveznike da napuste Avganistan i isključuju mogućnost prgovora sa vladom dok god su strane sile u zemlji.

Tramp je oštro kritikovao prethodne američke administracije zbog načina na koji su riješavele sukobe ali je takođe obećao da će zbrisati ekstremiste sa lica zemlje.

Send this to a friend