Svijet

Tramp: Neću podržati iranski program, ali ga ne odbacujem

Američki predsjednik Donald Tramp, objavio je da neće podržati iranski nuklearni sporazum, iako ga ne namjerava u potpunosti odbaciti.

Istovremeno je najavio kako će od Kongresa zatražiti uvođenje sankcija Iranskoj revolucionarnoj gardi.

Prethodno je podsjetio kako je njegova administracija pripremila “nekoliko važnih koraka kako bi se suprotstavili iranskom režimu da nikad ne bi mogao izgraditi nuklearno oružje”.

Naveo je kako “iranski režim pruža pomoć Al-Kaidi, Hezbollahu, Hamasu, talibanima i drugim terorističkim mrežama, gnjetava vlastite građane, ali i podržava Assadov režim”

“Shvatili smo ozbiljnost situacije, pokušavali više godine da zaustavimo izradu nuklearnog oružja, uveli im sankcije, a prethodna administracija im je ukinula sankcije. Kontroverzni sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisan je 2015. godine, a oni su ga najmanje dva puta prekršili”, rekao je Tramp.

Procijenjeno je da će Trampov dugo najavljivani korak protiv međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu značiti agresivniji pristup prema toj bliskoistočnoj zemlji, ali i poremetiti američke odnose sa evropskim saveznicima.

Send this to a friend