Tehno & Nauka crni ponedjeljak

Američki tehnološki divovi potonuli na Wall Street-u

Vodeće američke tehnološke kompanije izgubile su 162 milijarde dolara u ponedeljak na trgovanju na Wall Street-u, pri čemu je najveće gubitke uknjižio Apple.

To je bio najdramatičniji pad američkih indeksa u 2019. godini, prenosi CNBC. Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet i Facebook, pet najvrednijih američkih kompanija, zajedno su izgubile 162 milijarde dolara, što je pokrenulo širu krizu na tržištu akcija, izazvanu, između ostalog, i zabrinutošću zbog trgovinskog rata SAD sa Kinom.

Pomenute kompanije su još prošlog petka izgubile 66 milijardi dolara tržišne vrijednosti, a jučerašnji pad je njihov dvodnevni gubitak uvećao na 228 milijardi dolara.

Najveći pad akcija zabilježio je Apple od čak 5,2 odsto. Ta kompanija je junu obavestila američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lajtizera da će najnovije predložene tarife SAD na kinesku robu pogoditi sve glavne Apple-ove proizvode. Predsednik SAD Donald Tramp najavio je prošle nedjelje da će od 1. septembra uvesti carinu od 10 odsto na 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, što je onemogućilo dvije zemlje da postignu dogovor oko uslova potencijalnog trgovinskog sporazuma.

Send this to a friend