Tehno & Nauka

Crna Gora gradi održivi nacionalni inovativni ekosistem

Ministarka nauke Sanja Damjanović, boravila je u zvaničnoj posjeti Mađarskoj gdje se sastala sa ministrom za inovacije i tehnologiju,  Laszlom Palkovicem  i ministrom za ljudske resurse Miklošem Kaslerom, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Plalković je predstavljajući nacionalni sistem, istakao značaj  istraživanja, inovacija i tehnološke platforme u Mađarskoj te potrebu da nauka odgovori na društvene izazove, kroz  jačanja veza sa privrednim sektorom i ulogom infrastrukture za podršku inovacijama, kao što su naučno-tehnoloških parkova.

Damjanović je upoznala mađarskog ministra za inovacije i tehnologiju sa tekućim naporima Crne Gore da izgradi održivi nacionalni inovativni ekosistem, kroz pripremne aktivnosti na Strategiji pametne specijalizacije, projekat uspostavljanja prvog Naučno-tehnološkog parka,  podršku inovativnim startapovima u okviru Instrumenta za podršku politikama (PSF) Evropske komisije i finansiranje inovativnih programa. Posebno je istakla značaj velikih istraživačkih infrastruktura  kao između ostalog i projekata uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistoče Evrope (SEEIIST).

U saopštenju dalje stoji da su se dvije strane složile da zajednički rade na poljima od obostranog interesa kroz jačanje bilateralne naučno-tehnološke saradnje, pripremu zajedničkih projekata u okviru međunarodnih programa, saradnju povodom pripreme zajedničke pozicije u okviru predstojećeg EU Okvirnog programa za istraživanja i inovacije “Horizont Evropa” te pronalaženje optimalnog modela saradnje u oblasti istraživanja kancera, vezano za SEEIIST projekat.

Tokom sastanka sa predstavnicima Nacionalne kancelarije za istraživanje, razvoj i inovacije i Ministarstva za inovacije i tehnologiju predstavljen je nacionalni sistem, realizacija bilateralnih projekata sa Crnom Gorom, te zajedničko učešće na pojektima u okviru EU programa, kao što su: Horizont 2020, EUREKA i COST.

Budući da su istraživanja u oblasti onkologije, prepoznata kao tema od obostranog interesa i saradnje, Ministar Kasler  je potvrdio spremnost za saradnju posebno u oblasti ljudskih resursa te različitih vidova edukacije. On je predstavio inicijativu uspostavljanja Akademije za istraživanja u onkologiji, ukazao na elektronsku zdravstvenu mrežu koja već dugi niz godina postoji u Mađarskoj, kao i  na značaj urednog vođenja podataka o kanceru.

Damjanović je pojasnila koncept i dinamiku realizacije SEEIIST projekta, u okviru kojeg je fokus na najsavremenijem tretmanu širokog spektra kancera, i ujedno potvrdila  zainteresovanost za projekat Akademije za istraživanja u onkologiji.

Ona je takođe posjetila i Institut za kompjuterske nauke i kontrolu Mađarske akademije nauka  i Univerzitet ekonomije i tehnologije u Budimpešti, te se susrela i sa Martinom Kernom iz Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Tom prilikom ona je predstavila nacionalne inicijative za podršku inovacijama dok je Kern predstavio programe obrazovanja, programi za startapove i inovativne projekte EIT-a , za pridruženje zemlje. Dogovoreno je da Crna Gora odredi kontakt osobu koja će biti zadužena za razmjenu informacija sa EIT-om, kao i da se u drugoj polovini godine  organizuje Infodan za EIT u Crnoj Gori a što je ujedno i prilika da se inovativna zajednica Crne Gore upozna sa radom i programima EIT-a, te dogovore konkretni oblici saradnje.

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Mudra
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mudra
Gost
Mudra

Nasa ministarka je atomska bomba.

Send this to a friend