Tehno & Nauka

Damjanović na Evropskim danima nauke i istraživanja

Ministarka nauke Sanja Damjanović danas je u okviru vodećeg godišnjeg događaja Evropske komisije “Evropskih dana nauke i inovacija” moderirala panel pod nazivom “Ka Agenendi za inovacije za Zapadni Balkan”, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

“Ovu sesiju svečano je otvorila evropska komesarka za nauku i inovacije Marija Gabrijel inspirativno govoreći o viziji regiona, ističući da su upravo okvirni program Horizon2020, Erasmus+, Kreativna Evropa pokazali da imaju veliki uticaj na Zapadnom Balkanu kao i da je sada vrijeme da se taj uticaj poveća i učini jos većim izgradnjom veza između obrazovanja, poslovanja i istraživanja”, navodi se u saopštenju.

Damjanović je izrazila zadovoljstvo što moderira sesijom i zahvalila se komesarki Gabrijel što je otvorila panel posvećen Agendi za inovacije za naš region.

Ona je tom prilikom istakla da je Zapadni Balkan veliki i sastavni dio Evrope, ali da mu je potrebna podrška za razvoj održivih ekonomija i da veoma cijeni injenicu da je ovaj region strateški prioritet Evropske komisije.

“Pridruživanje našeg regiona okvirnim programima EU pokazalo se kao snažan instrument sistemskih promena u našim zemljama, dajući nam posebnu snagu u razvoju naših nacionalnih strategija. To potvrđuje činjenica da su sve zemlje Zapadnog Balkana u procesu razvoja strategija i politika pametne specijalizacije u skladu sa prioritetima EU za zelenu, digitalizovanu i socijalno kohezivnu Evropu, koju je postavila predsjednica von der Leyen”, rekla je ona.

Na panelu se razgovaralo o dosadašnjim postignućima od pridruživanja ovim programima, očekivanjima od sledećeg okvirnog programa Horizon Europe ali i drugim mjerama oporavka za region, kao i kako prevazići izazove i jaz između Istoka i Zapada koji još uvijek postoji.

“Prvog dana ovog velikog događaja EK (22. septembra) Damjanović je učestvovala i na panelu visokog nivoa pod nazivom “Geopolitika i preuzimanje vođstva u ključnim globalnim izazovima”. Na ovom panelu na kojem su pored Damjanović učestvovali i ministri Turske, Gruzije i Kanade iz oblasti nauke i inovacija diskutovalo se o prednostima pridruživanja okvirnim programima Evropske unije, njihovom geopolitičkom dosegu, potrebama za prilagođavanjem pristupa, ulozi istraživačke infrastrukture kao i o saradnji u rješavanju globalnih izazova”, navodi se u saopštenju.

Tom prilikom Damjanović je, između ostalog, istakla kako se sada jasno vidi transformacija Crne Gore i jačanje crnogorskog inovacionog ekosistema napominjući da “Crna Gora postaje regionalno čvorište zelene energije – sa velikim projektom podmorskog električnog kabla izgrađenog između Crne Gore i Italije (investicija od milijardu eura), sa trenutno najvećom solarnom elektranom u regionu (250 MV), sa mnogim vjetroelektranama – koje vidljivo doprinosi da Evropa postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine”.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
NaučnikKPJMisko CgSalinitetGarsonPg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Naučnik
Gost
Naučnik

Nijesam za DPS, čak sam protivnik njihove politike, ALI ovu ženu bih ostavio kao ministarku u novoj vladi. Bavi se naukom, a ne politikom. Bojim se da neće imati sluha u novoj vladi.

KPJ
Gost
KPJ

Mi i nauka
A tek ekologija
Ma sta reci

Misko Cg
Gost
Misko Cg

Daj molim te još neku briljantnu ideju, kao onaj virtuelni centar od 30 miliona a narod leba nema.

GarsonPg
Gost
GarsonPg

Osušena aj polako ! Dolaze novi ljudi nema vise Dps vlade da maltretira srbe !

Salinitet
Gost
Salinitet

Sram da te bude, litijasu koji jos sa grane sisao nisi. Ovo je naucnica u CERN-u. Nema cega da se bojis, sad ce ti umjesto nje doci neki Pantelija ili Joanikije da te uci da smo nastali od Adama i Eve. Sunovrat Crne Gore je poceo!

Send this to a friend