Tehno & Nauka

Definitivni kraj za Windows 10: Najpopularniji sistem odlazi u istoriju

Ilustracija

Majkrosoft je odlučio da konačno povuče „ručnu“ u vezi dalje prodaje Windows 10 operativnog sistema.

Nakon 31. januara 2023. godine, korisnici više neće moći da nabave Windows 10, uprkos tome što se radi o ubjedljivo najpopularnijiem Windowsu na svijetu sa 67.95 odsto korisnika u poređenju Windowsom 11 i njegovih 16.97 odsto korinsika, prema poslednjoj anketi sprovedenoj u decembru 2022. godine.

Ovo je definitivna odluka Majkrosofta i naznačava odlazak Windows 10 Home i Windows 10 Pro u istoriju. U pitanju je još jedan u nizu poteza u realizaciji plana gašenja trenutno najrasprostranjenije verzije Windowsa.

Ova odluka se odnosi na kupovinu i preuzimanje Windows 10 operativnog sistema direktno od Majkrosofta i njihove onlajn prodavnice.

Malo im se žuri

Trenutno postoje alternativni načini kako da dođete do Windows 10 kopije, ali niko nije siguran do kada će trajati ovaj vid prodaje. Tako na primjer, moguće je na internetu kupiti OEM verzije Windows 10 Home i Windows 10 Pro ili nabaviti „ključeve“ za odgovarajuće verzije „desetke“.

Međutim, kristalno je jasno da Majkrosoft želi da stavi tačku na Windows 10 i izvrši pritisak na korisnike u pravcu migracije na novi Windows 11 OS što je prije moguće. U tu svrhu im trenutno nudi besplatnu nadogradnju na Windows 11 verziju operativnog sistema, tako da će biti primorani prije ili kasnije da to i učine, prenosi „Benčmark„.

Podrška ostaje

Bez obzira na činjenicu da će prodaja Windows 10 Os-a biti stopirana, podrška krajnjim korisnicima ostaje na snazi do 14. oktobra 2025. godine. Windows 10 će i dalje dobijati redovna bezbjednosna ažuriranja i zakrpe, koje će vam pomoći u zaštiti od virusa i ostalog štetnog softvera. Nakon navedenog datuma prestaje podrška za Windows 10 operativni sistema.

Korisnici starih računara i platformi koje ne ispunjavaju hardverske specifikacije za instlaciju Windows 11 OS-a, u tom budućem trenutku će imati dvije mogućnosti: da nastave sa korišćenjem Windows 10 OS na sopstveni rizik ili da kupe novi računar i prebace se na Windows 11.

Kakav je vaš stav povodom ove Majkrosoft Windows 10 odluke i planirate li kupovinu novog računara i prelazak na Windows 11?

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Wic
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Wic
Gost
Wic

Urpkos svemu kod nas se i dalje u velikom broju kompjutera koristi window XP i windows 7.
Sva ova gasenja su samo sistem za prodaju novih kompjutera, kojima se vijek trajanja performansi u sadasnje doba skratio na 2 godine.
Tako da za nas s obzirom na cijene elektronike koristice se ovi sistemi jos dugo… 🙂

Send this to a friend