Tehno & Nauka

Džef Bezos predstavio model nove lunarne letjelice

Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos predstavio je model nove lunarne letjelice koja bi trebalo da opremu i ljude odvede na Mjesec do 2024. godine.

Letjelica bez posade Plavi Mjesec (Blue Moon) nosiće naučne instrumente, satelite i vozila za nepristupačan teren, prenosi Tanjug.

Riječ je o novom raketnom motoru nazvanom BE-7, pritiska 4.535 kilograma.

“Vrijeme je za povratak na Mjesec, ovoga puta da bi se ostalo”, rekao je Bezos, koji je ciljeve njegove istraživačke kompanije Blue Origin predstavio u Vašingtonu potencijalnim klijetnima i dužnosnicima američke svemirske agencije – NASA.

Vizija je život i rad u svemiru

Cilj je da Blue Moon sleti na južni pol Mjeseca, gdje su u kraterima pronađeni komadi leda.
Voda iz tog leda mogla bi se iskoristiti da se proizvede vodonik, koji bi onda mogao da podigne svemirski brod za daljnje misije širom Sunčevog sistema.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa u martu je najavila da joj je namjera povratak američkih astronauta na Mjesec do kraja 2024. godine.

Prema riječima Bezosa, Blue Origin će biti u mogućnosti da ispuni rok Trampove administracije, ali “samo zato” što je kompanija počela kreiranje lunarne letjelice 2016. godine.

On želi, kako je istakao, da poboljša pristup Mjesecu jer ima širu viziju budućnosti u kojoj će ljudi moći da žive i rade u svemiru, a što danas nije moguće.

 

Send this to a friend