Tehno & Nauka

EU povjerenik: Nema ‘cjenkanja’ sa pravilima o vještačkoj inteligenciji

Ilustracija, Foto: EPA-EFE/JENS SCHLUETER
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/JENS SCHLUETER

Evropska pravila o vještačkoj inteligenciji (AI) nisu za pregovore, rekao je šef unutrašnjeg tržišta Evropske unije Thierry Breton kritikujući prijetnju izvršnog direktora OpenAI Sama Altmana da će napustiti Evropu ako se ne budu mogli uskladiti sa zakonom.

Prije nego što razmotre povlačenje, OpenAI će se pokušati uskladiti sa regulacijama u Evropi, rekao je Altman dan ranije na događaju u Londonu.

“Trenutni nacrt zakona o vještačkoj inteligenciji EU bio bi previše regulisan, ali čuli smo da će biti povučen”, rekao je Altman za Reuters.

Altmanovi komentari na konferenciji dan ranije došli su u momentu kada EU nastoji da proširi pravila o AI kako bi uključivala i alate poput ChatGPT koji je u vlasništvu OpenAI kompanije. EU takođe planira od kompanija da traži da otkriju koji se materijal zaštićen autorskim pravima koristi za razvoj njihovih sistema.

Breton je rekao da nema smisla iznositi spekulativne prijetnje i tvrditi da Evropa koči uvođenje generativne vještačke inteligencije.

“Da budemo jasni, naša pravila su uspostavljena radi bezbjednosti i dobrobiti naših građana i s tim se ne može cjenkati”, rekao je Breton za Reuters.

“Evropa prednjači u dizajniranju čvrstog i uravnoteženog regulatornog okvira za vještačku inteligenciju koji se bavi rizicima povezanim sa osnovnim pravima ili sigurnošću, ali takođe omogućava inovacije kako bi Evropa mogla postati predvodnik pouzdane vještačke inteligencije”, rekao je.

Parlamentarci Unije postigli su zajednički jezik o nacrtu zakona ranije ovog mjeseca.

Očekuje se da će u narednim mjesecima EU poslanici razrađivati detalje nacrta pravila o AI. Jednom kada bude donesen, EU zakon o AI bi mogao postati globalni standard za tehnologiju koju trenutno predvode Kina i Sjedinjene Države.

 

Send this to a friend