Tehno & Nauka

Facebook u problemu, Zakerberg izgubio više od sedam milijardi dolara

Vlasnik Facebooka Mark Zakerberg izgubio je 7,2 milijarde dolara, jer je čitav niz kompanija ovih dana bojkotovao reklamiranje na najpopularnijoj društvenoj mreži, objavio je Bloomberg.

Akcije kompanije pale su za 8,3 odsto danas, najviše u posljednja tri meseca, kada se kompanija Unilever, jedna od najjačih svjetskih oglašivača pridružila bojkotu.

Na taj način, firma Marka Zakerberga sada vrijedi 82, 3 milijarde dolara, a sam Zakerberg je pao na četvrto mjesto najbogatijih ljudi na svijetu. Treće mjesto sada Zauzima Francuz Bernar Arno, vlasnik Lu Vitona, na drugom je vlasnik Majkrosofta Bil Gejts, a na prvom čelni čovjek Amazona, Džef Bezos.

Kompanije su počele da se povlače jer kritičari smatraju da Facebook ne čini dovoljno da bi spriječio lažne vijesti i govor mržnje.

Primjera radi, jedna od prvih koji su odlučili da bojkotuju Facebook je Coca-Cola, koja se prestala sa oglašavanjem na Facebooka i planira da to traje najmanje mjesec dana.

Akcije Facebooka i Twitter  pale su juče nakon što je Unilever, jedan od najvećih svjetskih oglašivača, objavio da će zaustaviti oglašavanje na obje platforme, što izaziva zabrinutost da bi ga drugi glavni potrošački brendovi mogli slijediti.

Unilever, koji posjeduje imena poput Hellmannove majoneza i Ax gela za tuširanje i ima godišnji budžet za oglašavanje od gotovo osam milijardi dolara, saopštio je da se neće oglašavati na Facebooku, Twitteru i Instagramu u vlasništvu Facebooka ostatak godine zbog govora mržnje i polarizovanje politike koju korisnici često objavljuju.

“Nastavak oglašavanja na ovim platformama u ovom trenutku ne bi dodao vrijednost ljudima i društvu. Mi ćemo pratiti situaciju i revidiraćemo ovu odluku ako bude potrebno”, naveli su iz Unilevera.

Prevod CdM

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
So & TEKILAMila KJoeSefketCDM je sotona
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

znam kako mu je.
izgubih u subotu 7€ na kladionicu.
pojedoh se živ.

Mila K
Gost
Mila K

Konačno počinje reset. Bilo je vrijeme.

Sefket
Gost
Sefket

Neka mu Bil Gejts pozajmi. Dabogda imali pa nemali.

CDM je sotona
Gost
CDM je sotona

Iskoprcaće se ovaj no sto ce mo mi ka drzava sto smo skoro 100% zaduzeni?? 🤣🤣🤣😂🤣😂

Pablo
Gost
Pablo

Ovakve stvari se dešavaju bukvalno svakog dana kompanijama tog obima, posebno kad je ekonomija u lošem stanju, ali ne znače apsolutno ništa.

Joe
Gost
Joe

I kad podržavaju javno Demokrate.

Greote
Gost
Greote

Muka živa. Dajte neki SMS, da pomožemo, koliko ko može.

Artur
Gost
Artur

Ništa neće bit ovoj hijeni

Send this to a friend