Tehno & Nauka

Fejsbuk analizirao psihološki profil korisnika zbog reklama

Fejsbuk je razmatrao profilisanje svojih korisnika i korišćenje informacija zarad ciljane reklame. Patent ove društvene mreže pokazuje kako lične osobine, poput emotivne stabilnosti, mogu da se utvrde na osnovu poruka ili statusa korisnika.

Prema Fejsbukovom patentu izvori podataka mogu biti “statusi, belješke, poruke, postovi, komentari ili bilo koja druga vrsta komunnikacije iz koje se mogu izvući lingvistički podaci.”

Tvrdi se i da se osobine ličnosti potom mogu skladištiti u profilu korisnika i koristiti za “biranje vijesti, reklama i preporuka za korisnika”.

Kompanija se nalazi usred skandala koji je izbio kada je firma “Kembridž analitika” zloupotrijebila podatke korisnika Fejsbuka i time ugrozila njihovu privatnost.

Fejsbuk tvrdi da nikada nije koristio test ličnosti.

Patent – prvi put registrovan 2012. godine – vodi se na Majkla Novaka i Dina Ekla.

Novak je za Fejsbuk radio deset godina, dok profesor Ekl danas predaje na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu.

Patent je do sada dva puta unaprijeđen, poslednji put 2016. godine.

BBC je imao uvid u imejlove profesora Ekla i osoblja Fejsbuka koje su poslali psiholozima na Univerzitetu Kembridž.

U njima oni razmatraju analizu podataka u svrhu procjene osobina ličnosti i govore o korišćenju ovog istraživanja za unaprjeđenje proizvoda za korisnike, ali i oglašivače.

“Kembridž analitika”, kompanija za političko savetovanje, tvrdi da je koristila sličnu tehniku, poznatu kao psihografika, ali poriče da je koristila podatke prikupljene u Fejsbukovom testu ličnosti tokom izbora za predsjednika SAD 2016. godine.

Profesor Ekl je za BBC rekao da je njegovo istraživanje podrazumijevalo Fejsbuk upitnik koji su korisnici popunjavali, u kome su se našla i pitanja o ličnosti, dodajući da je sve vrijeme bilo jasno da ova društvena mreža stoji iza upitnika.

Priznaje da “psihografičko (reklamiranje) ciljanje otvara etička pitanja”, ali kaže da nije vjerovao da će to ikada biti efikasno.

Univerzitetska zabrana

Fejsbuk je kritikovao profesore sa Univerziteta u Kembridžu zato što su učestvovali u sličnom istraživanju.

Pristup platformi Fejsbuka je zabranjen Centru za psihometriju ovog univerziteta, dok kompanija ne istraži navode o tome da su zloupotrijebili podatke.

Centar demantuje optužbe da su podatke prikupljene u akademske svrhe predali komercijalnoj firmi Kjubju.

“Imali smo nekoliko razgovora i sastanaka sa istraživačima Fejsbuka i vratili se čak do 2011. godine”, rekao je portparol Centra za psihometriju.

“Fejsbuk je odlučio da ne objavi istraživanje i zbog toga korisnici neće biti svjesni kako se njihovi podaci koriste.”

Još jedan istraživač, doktor Aleksadar Kogan, optužen je da je prekršio pravila i slične podatke predao firmi “Kembridž analitika”.

Tokom saslušanja u Kongresu 10. aprila direktor Fejsbuka, Mark Zakerberg, povezao je oba slučaja, kada je rekao “moramo da saznamo da li se na Univerzitetu Kembridž dogodilo nešto što ne bi trebalo”.

Istraživači Centra za psihometriju u Kembridžu su 2013. godine objavili studiju o mogućnosti određivanja tipa ličnosti na osnovu lajkova, ali rezultati se čekaju već godinama.

BBC je imao uvid u imejl profesora Ekla iz 2011. godine, tada istraživača u Fejsbuku, upućen istraživačima sa Kembridža, u kome navodi da je zainteresovan za njihov rad.

On piše da je i sam sproveo slično istraživanje.

“Analizirali smo lingvističke podatke kako bismo odredili osobine ličnosti. Trenutno ispitujemo materijal”, napisao je.

Dvije godine kasnije, još jedan zaposleni u Fejsbuku je pisao zaposlenima na Kembridžu, očigledno nesvjestan pređašnje razmjene.

 

 

Send this to a friend