Tehno & Nauka

Fotošopi na Instagramu postaju netačne informacije

U cilju borbe protiv netačnih informacija i lažnih vijesti, Instagram je nedavno počeo da skriva lažne fotografije prekrivajući ih crnim poljem sa natpisom “Netačna informacija“ (False information).

Iako ovo uopšte ne zvuči loše, ipak je postalo problem za određene korisnike. Zato se profesionalni fotografi sada pitaju da li je ta društvena mreža otišla predaleko onemogućavajući korisnicima pregled određenih tipova fotografija.

Kada je, jedan od njih, Tobi Hariman iz San Franciska, prvi put primijetio ovo obavještenje, ubrzo je uvidio da je kao “Netačna informacija“ označena digitalno dorađena umjetnička fotografija, koja prikazuje čovjeka zagledanog u planine duginih boja.

Iz Instagrama kažu da njihov sistem za identifikaciju fotografija koristi “kombinaciju povratnih informacija koje dobijaju od Instagram zajednice i tehnologije“.

Fotografije se potom šalju na provjeru nezavisnim “provjerivačima“ (fact-checkers), nakon čije odluke fotografije bivaju prekrivene crnim poljem.

Crno polje sa obavještenjem ne predstavlja zabranu određene fotografije, već je ona vidljiva nakon kliktanja na obavještenje.

Međutim, fotografije označene kao “Netačna informacija“ se uklanjaju iz pretrage, a do njih se ne može doći ni preko haštaga. Takođe, one ostaju “obilježene“ i u budućim postovima.

Send this to a friend