Tehno & Nauka

Google mašinskim učenjem poboljšao algoritam za pretragu

Google je objavio da je na algoritmu svog pretraživača postigao “svoj najveći proboj” za mnogo godina, iznoseći, mimo običaja, i pojedine detalje o svojoj tajnoj formuli, javlja AFP.

Taj tehnološki gigant koristi “mašinsko učenje” da bi njegov pretraživač poboljšao razumijevanje upita na engleskom jeziku.

Google je juče objavio da je prošle godine razvio tehniku za analizu “prirodnog jezika”, zasnovanu na tehnologiji koja se zove BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) koja može da tokom pretrage razume razne riječi unutar rečenice, a ne samo izolovane jednu po jednu.

Softver Gugla treba da kao i čovjek, iz konteksta utvrdi značenje upita, čak i kad je on nejasan ili kad izgleda da nema mnogo smisla.

“Značajno poboljšavamo naše razumijevanje pretrage, što predstavlja najveći pomak u posljednjih pet godina i jedan od glavnih napredaka u onlajn istoriji istraživanja”, rekao je Pandu Naiak, potpredsjednik Google-a.

Neki od modela koje je razvio BERT su toliko složeni, da zahtijevaju ultra-moćne procesore, dizajnirane posebno za “oblak” (cloud computing – daljinsko računarstvo.

“Primjenjujući BERT modele i na hijerarhiju i na izvode koji se pojavljuju u rezultatima, možemo bolje pomoći nalaženje informacija. U pogledu rangiranja rezultata, tehnologija će pomoći pretraživaču da bolje razumije deset odsto pretrage verziji na engleskom jeziku, u Sjedinjenim Državama”, dodao je on.

On je dao primjer upita na engleskom jeziku “2019 putovanje Brazil u SAD viza” i objasnio da ranije algoritmi nisu razumjeli sve priloge, već su na takav upit kao odgovor davali rezultat o američkim državljanima koji idu u Brazil.

“Pomoću BERT-a, pretraživač je u stanju da uhvati nijansu”, rekao je on.

Iz kompanije su istakli da žele da postepeno prošire ta poboljšanja i na druge jezike i u druge regione svijeta.

Send this to a friend