Tehno & Nauka

Huawei otpustio oko 600 zaposlenih u SAD

Huawei Tehnologies je otpustio je više od dvije trećine od ukupno 850 zaposlenih u svojoj istraživačkoj jedinici Futurewei Technologies  u SAD.

Taj potez najavljen je nakon odluke zvaničnog Vašingtona o stavljanju kineskog tehološkog diva na izvoznu “crnu listu”.

Futurewei, koji ima kancelarije u Silicijumskoj dolini i u širem području Sijetla, Čikaga i Dalasa, saopštio je da je ukinuo više od 600 radnih mjesta, izveštava Rojters.

Ova jedinica, osnovana radi saradnje sa univerzitetima i istraživačima, zabolježila je prošle godine 510 miliona dolara operativnih troškova.

Iz Huaveija su saopštili da je odluka o ukidanju radnih mjesta, koja je stupila na snagu 22. jula, donijeta “zbog pada poslovnih aktivnosti” izazvanog akcijama američke vlade.

Huavei je najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme.

Američko Ministarstvo za trgovinu je u maju stavilo kompaniju na tzv. “entitetsku listu” organizacija koje predstavljaju bezbjednosne rizike po SAD, a Ministarstvo pravde je podnijelo tužbu protiv firme zbog navodne krađe poslovnih tajni i drugih kriminalnih radnji.

“Crna lista” zabranjuje Futurewei-ju transfer osjetljive tehnologije matičnoj kompaniji, i takođe zabranjuje američkim tehnološkim firmama da prodaju svoje proizvode Huaveiju.

Predsjednik SAD Donald Tramp dogovorio se juče na sastanku sa čelnicima vodećih tehnoloških kompanija, među kojima je bio i šef Alfabetovog Gugla, da se ubrza procedura odlučivanja po pojedinačnim zahtjevima američkih kompanija da im se dozvoli prodaja nekih proizvoda Huaveiju, navodi britanska agencija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anđelka
Gost
Anđelka

Nisu amerikanci dovoljno pokvareni da shvate radnu filozofiju komunističkih zemalja – biće to novi pogrešan potez.

Send this to a friend