Igrice

PlayStation 5: Konačno Sony predstavio PS5 konzolu i neke od igara

Kompanija Sony je gejmerima pružila kratak uvid u dizajn nove konzole kao i naslove nekih predstojećih igara. PlayStation 5 ima crno jezgro oivičeno bijelom bojom, a obasjan je plavim svjetlom s unutrašnje strane.

Među predstavljenim igrama su se istakli nastavci dvije bestseler igre: Spider-Man: Miles Morales i Horizon: Forbidden West.

Sony-jeva konzola će se naći u prodaji rame uz rame sa Microsotovim rivalom Xbox serijom X prije kraja 2020. godine.

“Iako postoji dosta pitanja koja zahtijevaju odgovore kada je riječ o PS5, uglavnom onih koji se tiču cijene i datuma izlaska, mislim da je Sony sa ovim otkrivanjem uradio upravo ono što se od njega očekivalo”, kaže Lora Kejt Dejl, kritičarka video igara.

Korisnici Twittera su veoma podijeljeni oko toga da li im se nova kutija dopada ili ne, ali u svakom slučaju, Sony je sat vremena držao ljude uzbuđenim.

Mnogi su istakli da konzola izgleda kao „Wi-Fi ruter“, toliko da su te dvije riječi trendovale na Twitteru ubrzo nakon događaja predstavljanja.
Mnogo novih igara je predstavljeno.

Ostali biseri uključuju kratak pogled na Sony-jevu trkačku igru Grand Turismo 7 i Kapkomovu horor zombi avanturu Resident Evil 8.

Tokom predstavljanja nije otkriveno koji će se od ovih naslova ekskluzivno izaći za PS5, a koji će biti dostupni i za druge konzole.

Unaprijed snimljeno predstavljanje

PlayStation 5 će se naći u prodaji kasnije ove godine, sedam godina nakon objavljivanja PS4 konzole.

Soni pravi kolekciju naslova koji će biti dostupni samo na njegovoj konzoli nove generacije. Ovo se razlikuje od Microsoftovog pristupa, koji će isprva objaviti nove matične igre kompatibilne za trenutnu i konzolu sljedeće generacije.

Sony se opredijelio da emituje unapred snimljeno predstavljanje, prije nego za živi prenos, zbog aktuelne pandemije koronavirusa.

PS4 je prodat u više primjeraka nego Xbox One na globalnom nivou. Odnos je bio veći od 2:1, ali je razlika bila manja u Americi.

Pred sinoćno predstavljanje, izvor iz industrije je izjavio da postoje dvje stvari zbog kojih je posebno uzbuđen.

“Prva stvar je novi kontroler – adaptivni trigeri nude bolji ugođaj”, objasnio je Robert Karp, direktor razvoja u britanskoj firmi Codemasters.

A druga je super brzo učitavanje. Na PS5 konzoli, čekanje na startovanje igre je stvar prošlosti.

Povratak heroja

Nova Spiderman igra služi kao nastavak popularnog naslova iz 2018. godine zasnovanog na Marvelovom superheroju.

Ali protagonista je sada afro-latinoamerikanac tinejdžer Majls Morales, a ne Piter Parker. Kratki trejler je prikazao Moralesa u borbi i kako skače sa njujorških zgrada, prikazujući detalje poput pahulja i čestica elektriciteta, kakve nisu mogle da se vide na PS4.

Sony je takođe istakao nove pogodnosti PS5 hardvera poput 3D Audio i 4K Blu-rej plejera. Takođe je istakao da će nova konzola biti lansirana u verziji bez disk čitača.

Iako će se Sony-jeve i Microsoftove nove konzole takmičiti u prodaji, obje se bore sa izazovom lansiranja novog proizvoda tokom pandemije koronavirusa.

Iako obje kompanije kažu da je proizvodnja spremna za izdanja na zimu 2020. godine, pitanje je koliki će broj zahtijeva biti.

“Kozole su se pokazale kao otporne na ekonomski potres jer nastavljaju da pružaju dobru zabavu”, napisao je Pjer Harding Rols u istraživanju za Ampere Analysis.

Ipak, recesija i rast nezaposlenosti u državama ključnim za prodaju će otežati rasprostranjivanje konzola – manje tokom lansiranja ali sigurno više sredinom 2021.

PlayStation i Xbox su imali poteškoća kada je trebalo da se odluče šta nova generacija konzole treba da ponudi. Ali fanovi su barem sad dobili uvid u to kako će izgledati igre i novi zaobljeni oblik PS5.

Dovoljno je, možda, da održi apetit gejmera za ono što tek predstoji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cheese
Gost
Cheese

Meni se dizajn kucista jako dopada, a dzojstici su ok. Dobar je PS5!

Ivan
Gost
Ivan

Dobraaaaa jedva cekamo da krene u prodaji!

Oprem Dobro
Gost
Oprem Dobro

Dizajn nula, ali sigurno je ostalo čudo kvaliteta.

Send this to a friend