Igrice

Vještačka inteligencija sama uči kako da igra Battlefield 1

Budućnost pametnih robota i programa nam je izgleda svakim danom sve bliže, a pionire toga nalazimo tamo gdje se to i očekuje, u kompanijama koje se bave video-igrama i razvojem vještačkih inteligencija (AI) za njih.

Electronic Arts je danas predstavio najnovnije dostignuće njihovog odjeljanja za “Istraživanje nesvakidašnjih iskustva” (Search for Extraordinary Experiences Division – SEED). Radi se po specijalnom “Agentu” odnosno vještačkoj inteligenciji koja je od nule naučila da igra Battlefield 1, posmatranjem drugih igrača skoro godinu dana i konstantnim učenjem na greškama.

Kranji cilj ovog projekta je da jednog dana se razvije vještačka inteligencija ovakvog tipa, koja će moći u potpunosti sebe da adaptira unutar igre i koristi se za recimo NPC karaktere, ali i za obične protivnike u multiplejer mečevima za vježbanje, piše Play.

O ovom veoma zanimljivom projektu, o tome kako je tekao cjeli proces i mnogo više, možete pročitati na EA stranici, gdje je vođa projekta, Magnus Nordin, dao veoma zanimljiv intervju, kako bi bolje približio čitavu ovu ideju i nama “običnim” ljudima.

Podsjećamo, prije skoro dvije godine, AI je već naučio da igra jednu drugu igru, originalni DOOM iz 90-ih, ali ovo je prvi put da je ovakav poduhvat postignut sa jednom modernom i kompleksom savremenom igrom.

Send this to a friend