Tehno & Nauka

Ko je Mira Murati, Albanka na čelu OpenAI-ja

Mira Murati
Mira Murati

Nakon iznenadnog i prinudnog odlaska Sema Altmana sa čela firme, privremeni izvršni direktor kompanije “OpenAI” je Mira Murati. I dok se priča o Altmanovom povratku, javnost intrigira 34-godišnja Albanka, a glavno pitanje je zašto je Upravni odbor kompanije nagovijestio da prva dama ChatGPT-ja nije dobro trajno rješenje?

Donedavno (samo) tehnološka direktorka Mira Murati, imenovana je za privremenog generalnog direktora “OpenAI”-ja. Mira Murati, navodi se u saopštenju kompanije “OpenAI” članica je liderskog tima kompanije već pet godina. Igrala je ključnu ulogu u evoluciji kompanije u globalnog lidera na polju vještačke inteligencije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by INNVEST (@innvestfund)

U saopštenju u petak, kompanija je navela da Mira donosi „jedinstven skup vještina, razumijevanje vrijednosti, operacija i poslovanja kompanije, i već vodi istraživanja, razvoj proizvoda i bezbjednosne funkcije kompanije“.

Čitajući sve ove pohvale koje je kompanija uputila Muratijevoj, reklo bi se da je prava osoba odabrana za poziciju izvršnog direktora. Ipak, u kompaniji naglašavaju da je planirano je da vodi “OpenAI” dok trajni nasljednik Sema Altmana, koji je otpušten, ne bude pronađen.

Kako stvari stoje, ta potraga bi mogla da bude prekinuta iznenada kao što je i počela jer Upravni odbor “OpenAI”-ja navodno pregovara o Altmanovom povratku na čelo kompanije.

Dok se to ne bude desilo (ako se bude desilo), aktuelna direktorka je u žiži javnosti, a među bezbroj pitanja koja se nameću, posebno se ističu dva: ko je Mira Murati i zašto Upravni odbor nagovještava da prva dama ChatGPT-ja nije dobro trajno rješenje, to jest da je dorasla tome da vodi kompaniju, ali ne i da u potpunosti zamijeni Sema Altmana?

Rođena u Albaniji, u gradu Valoni 1988. godine, a odrasla u Kanadi, Mira Murati uložila je veliki trud da nauči i stekne iskustvo na polju matematike, mašinstva i menadžmenta.

Po obrazovanju je mašinski inženjer. Kao vrlo mlada, demonstrirala je sjajne vještine inženjera tako što je napravila hibridni trkački automobil tokom studija na Dartmutu, koledžu u Nju Hempširu, u Sjedinjenim AmeričkimRadila je u vazduhoplovstvu, automobilskoj industriji, na razvoju virtuelne (VR) i proširene stvarnosti (Augmented reality).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tech Talk AI (@tech.talk.ai)

Kompaniji “OpenAI” pridružila se 2018. godine, nakon što je u biografiju upisala i rad u kompaniji Ilona Maska, „Tesli“, gdje je igrala ključnu ulogu u razvoju modela Iks, i „Lip moušnu“, start-apu koji je razvio računarski sistem za praćenje pokreta ruku i prstiju.

Prema riječima 34-godišnje Albanke, upravo rad u „Tesli“ izložio ju je vještačkoj inteligenciji i inspirisao je da traži posao u toj oblasti.

Godinama je radila u “OpenAI”-u bez mnogo eksponiranja, nadgledajući razvoj revolucionarnih proizvoda kao što su ChatGPT i DALL-E.

Iako je od prošle godine nosila titulu tehnološkog direktora, sadašnji i bivši zaposleni kažu da je Mira bila glavna i kada su operacije kompanije u pitanju. Vodila je računa o tome da inženjeri razvijaju verzije ChatGPT-ja prema rasporedu.

Takođe je bila zadužena za komunikaciju sa „Majkrosoftom“, investitorom i partnerom koji je primijenio tehnologiju razvijanu u “OpenAI”-ju, i pomogla je u oblikovanju politiku kompanije o vještačkoj inteligencije u Vašingtonu i Evropi, navodi Njujork tajms.

„Ona ima dokazanu sposobnost da okupi timove sa tehničkom stručnošću, komercijalnom pronicljivošću i dubokim uvažavanjem važnosti misije. Kao rezultat toga, Mira je pomogla u izgradnji nekih od najuzbudljivijih tehnologija baziranih na vještačkoj inteligenciji koje smo ikada vidjeli“, napisao je Satja Nadela, izvršni direktor „Majkrosofta“, u članku o Miri koji je objavio magazin Tajm.

Muratijeva je preuzela odgovornost za distribuciju generatora slika, alata nazvanog DALL-E, i generatora teksta, superpopularnog ChatGPT-ja, koji je nakon predstavljanja prošle godine privukao stotine miliona korisnika.

Kako su ova dva projekta dobijala na popularnosti, Mira je sve češće počela da se pojavljuje u medijima, na konferencijama.

„Veoma je važno približiti javnosti ove tehnologije, ali na način koji je odgovoran i bezbjedan“, rekla je Muratijeva prošle godine gostujući u emisiji Trevora Noe The Daily Show.

„Ako gradite inteligenciju, to je tako ključna jedinica univerzuma da utiče na sve. Šta može da bude inspirativnije od podizanja i povećanja kolektivne inteligencije čovečanstva?“, poručila je Mira Murati u avgustu na jednoj konferenciji u Silicijumskoj dolini.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
NemašProblemaTomoMilaKomentatorDanilo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NemašProblema
Gost
NemašProblema

Da, s tim što se kolektivna inteligencija ne podiže vještačkom inteligencijom, već uništava brže nego ikad.

Mila
Gost
Mila

Zašto je uvijek neko čudjenje kad se žena izabere na neku važnu funkciju?!
Mira je pametna, lijepa i reprezentstivna u svakom pogledu!
Ona je osoba za poštovanje, bravo!

Komentator
Gost
Komentator

Prelijepa je

Tomo
Gost
Tomo

…i inteligentna!

Danilo
Gost
Danilo

A sto kazu popovi o AI??? Smije li se to ?

bjez
Gost
bjez

Svaka čast !!!

Patriota
Gost
Patriota

Većinom dobrih IT firmi u Americi upravljaju Indijci. Skoro 50% privatnih firmi u Americi vode imigranti ili njihova djeca. Naravno da se i oni tamo dijele i čuvaju prema narodnosti ili vjeri, ali svi rade i imaju šansu da uspiju. Kod nas posla nema, uslovi u državnoj upravi su često bolji nego privatnika, a podsticaji za preduzetništvo su 0. Mogla… Više »

Maestro
Gost
Maestro

Svaka čast za mladu i talentovanu gospođu. Dok civilizovani narod brine o klimatskim promjenama, čistoj energiji iz obnovljivih izvora, razvoju AI kao pomoćnog alata ljudima.. kod nas crkva odlučuje što se smije, što ne..

Send this to a friend